Плевен организира грандиозно посрещане на Ивет Горанова и Стойка Кръстева

Снимка: Ройтерс

Плевен посрещна с грандиозно тържество на площад „Възраждане“ олимпийските шампионки от Токио Ивет Горанова и Стойка Кръстева и техните треньори Ангел Ленков и Борислав Георгиев.

„Този медал принадлежи на Плевен и на България“, обърна се каратистката Ивет Горанова пред хилядите на площада.

Тя припомни, че пътят й в спорта е започнал от Плевен и се поклони с благодарност към всички, които имат принос за успехите й.

„Карате До ми даде смирение, израстване, мотивация, отговорност и златен медал от Олимпиадата в Токио. Този медал сега принадлежи на Плевен и България. За мен е чест, радост и вдъхновение да съм тук сега – в Плевен, от тук тръгна моя път в спорта. От Плевен започнах да се изграждам като личност. Дълбок поклон към всички плевенчани, към нашата сила и воля за победа“, каза Горанова.

„Позволете ми обаче да се обърна към моя учител Сенсей Русалин Русалинов, с признателност, че мога от тази сцена с олимпийски златен медал в ръка да ти кажа: Прости и благодаря – за уроците, времето, безвремието на Карате До и вярата в мен! Благодаря на моята школа „Спортен клуб Петромакс“. Дерзайте момчета и момичета, мечтите стават реалност! Благодаря на община Плевен, на кмета, на общински съветници, на институции и бизнес, които повярвахте в мен! Благодаря на моята федерация! Както знаете, посветих медала на моя треньор Ангел Ленков, с него ни очакват нови спортни предизвикателства – вярвам, че ще получим вашата подкрепа!

Работим усилено и популяризираме българския спорт и искам да ви споделя, че спортният клуб е нашето второ семейство, средата в която ние израстваме като професионалисти – духовно и усъвършенстваме нашата личност.

А доджото, залата е мястото където на практика всеки ден ние вървим по пътя за осъществяване на нашите мечти, затова е нужно да имаме съвременни и модерни зали. Благодаря още веднъж на всички! Да бъде Плевен! Да бъде българския спорт!“, обърна се Ивет Горанова към плевенчани.

Както вече стана ясно, предстои златните Ивет и Стойка да бъдат удостоени с най-високото звание на града – „Почетен гражданин на Плевен“.

Стойка Кръстева Снимка: Ройтерс

„Този медал е за България и за българския народ“, каза Стойка Кръстева. „Хубаво е да се обединим като нация, да си подадем ръка и заедно да преборим всяка трудност, за да може България да бъде прекрасно място, а децата – да спортуват“, добави боксьорката.

„Със сигурност спортът взема, но и дава много. Следвайте мечтите си и не се предавайте, те ще станат реалност“, изтъкна златната медалистка и не пропусна да благодари за подкрепата на съпруга си Борил Кръстев.

Кметът на Плевен Георги Спартански поздрави шампионките и ги закичи с лаврови венци. В словото си той подчерта, че спортът трябва да бъде държавна политика, да се строят спортни зали и стадиони, защото спортът е и източник на патриотизъм, който стимулира за успехи и дава път в живота, пример, който следват поколенията.

Прозвуча химнът на България, народни песни и танци огласиха площада, а на големи екрани бяха припомнени най-важните моменти от олимпийските победи на шампионките. Специално за тях прозвучаха „Моя страна, моя България“ и „Песен за Плевен“ – архивни записи в изпълнение на легендарния Емил Димитров, роден в Плевен.

Златните медалистки бяха посрещнати с пита и мед, а на финала двете се хванаха на хорото на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, след което в небето над храма-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ изгря пищна заря. Историческият паметник грейна в цветовете на националното знаме. Еуфорията на площада в Плевен продължи до късно вечерта във вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.