Плевен организира грандиозно посрещане на Ивет Горанова и Стойка Кръстева

Снимка: Ройтерс

Плевен посрещна с грандиозно тържество на площад „Възраждане“ олимпийските шампионки от Токио Ивет Горанова и Стойка Кръстева и техните треньори Ангел Ленков и Борислав Георгиев.

„Този медал принадлежи на Плевен и на България“, обърна се каратистката Ивет Горанова пред хилядите на площада.

Тя припомни, че пътят й в спорта е започнал от Плевен и се поклони с благодарност към всички, които имат принос за успехите й.

„Карате До ми даде смирение, израстване, мотивация, отговорност и златен медал от Олимпиадата в Токио. Този медал сега принадлежи на Плевен и България. За мен е чест, радост и вдъхновение да съм тук сега – в Плевен, от тук тръгна моя път в спорта. От Плевен започнах да се изграждам като личност. Дълбок поклон към всички плевенчани, към нашата сила и воля за победа“, каза Горанова.

„Позволете ми обаче да се обърна към моя учител Сенсей Русалин Русалинов, с признателност, че мога от тази сцена с олимпийски златен медал в ръка да ти кажа: Прости и благодаря – за уроците, времето, безвремието на Карате До и вярата в мен! Благодаря на моята школа „Спортен клуб Петромакс“. Дерзайте момчета и момичета, мечтите стават реалност! Благодаря на община Плевен, на кмета, на общински съветници, на институции и бизнес, които повярвахте в мен! Благодаря на моята федерация! Както знаете, посветих медала на моя треньор Ангел Ленков, с него ни очакват нови спортни предизвикателства – вярвам, че ще получим вашата подкрепа!

Работим усилено и популяризираме българския спорт и искам да ви споделя, че спортният клуб е нашето второ семейство, средата в която ние израстваме като професионалисти – духовно и усъвършенстваме нашата личност.

А доджото, залата е мястото където на практика всеки ден ние вървим по пътя за осъществяване на нашите мечти, затова е нужно да имаме съвременни и модерни зали. Благодаря още веднъж на всички! Да бъде Плевен! Да бъде българския спорт!“, обърна се Ивет Горанова към плевенчани.

Както вече стана ясно, предстои златните Ивет и Стойка да бъдат удостоени с най-високото звание на града – „Почетен гражданин на Плевен“.

Стойка Кръстева Снимка: Ройтерс

„Този медал е за България и за българския народ“, каза Стойка Кръстева. „Хубаво е да се обединим като нация, да си подадем ръка и заедно да преборим всяка трудност, за да може България да бъде прекрасно място, а децата – да спортуват“, добави боксьорката.

„Със сигурност спортът взема, но и дава много. Следвайте мечтите си и не се предавайте, те ще станат реалност“, изтъкна златната медалистка и не пропусна да благодари за подкрепата на съпруга си Борил Кръстев.

Кметът на Плевен Георги Спартански поздрави шампионките и ги закичи с лаврови венци. В словото си той подчерта, че спортът трябва да бъде държавна политика, да се строят спортни зали и стадиони, защото спортът е и източник на патриотизъм, който стимулира за успехи и дава път в живота, пример, който следват поколенията.

Прозвуча химнът на България, народни песни и танци огласиха площада, а на големи екрани бяха припомнени най-важните моменти от олимпийските победи на шампионките. Специално за тях прозвучаха „Моя страна, моя България“ и „Песен за Плевен“ – архивни записи в изпълнение на легендарния Емил Димитров, роден в Плевен.

Златните медалистки бяха посрещнати с пита и мед, а на финала двете се хванаха на хорото на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци, след което в небето над храма-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ изгря пищна заря. Историческият паметник грейна в цветовете на националното знаме. Еуфорията на площада в Плевен продължи до късно вечерта във вторник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.