Зографски се класира 27-и след рекорден скок за „Четирите шанци“ в Оберстдорф

Владимир Зографски постигна рекордния в своята кариера скок от шанцата „Шатенберг“ в Оберстдорф и се класира 27-и в първото състезание от най-престижната верига в ски скоковете – „Четирите шанци“.

31-годишният самоковец още в квалификациите вчера направи най-дългия си скок – 132 м, които го класираха на 12-о място и му отредиха за съперник в пряко надскачане 39-ия – германеца Филип Раймунд. Тази вечер Зографски спечели дуела, но със само 123 м (131.4 т.) заради излязъл вятър в гърба му (Раймунд постигна 119.5 м и бе оценен със 123.9 т.). Това го нареди на 28-о място сред всички състезатели, класирали се за втория кръг.

Именно при втория си опит най-добрият ни ски скачач постигна рекорда си от 133 метра, оценен от съдиите със 137.7 т. Така със сбор от 269.1 т. Зографски се придвижи една позиция нагоре и завърши 27-и в крайното класиране. Това е шестият път, в който той влиза в Топ 30 на скоковете от шанцата „Шатенберг“, като най-доброто му представяне е през 2010-а, когато бе 16-и.

Триумфът пред почти изцяло германската публика в Оберстдорф бе за австрийците, тъй като трима от тях окупираха първите три места. Победител стана Щефан Крафт с 335.1 т. (138 и 135.5 м), следван от Ян Хьорл с 331.6 (134.5 и 135 м) и Даниел Чьофениг с 323.6 т. (131 и 140.5). Едва четвърти остана асът на домакините от Германия Пиус Пашке, който е и лидер в класирането за Световната купа този сезон. Той постигна скокове от 138 и 133.5 м и бе оценен с 318.9 т.

За Крафт това е първа победа през сезона и общо трета в Оберстдорф, което го изравни с рекордьорите – германците Дитер Тома и Мартин Шмид и японеца Рьойо Кобаяши, които също имат по три триумфа.

Вторият кръг от „Четирите шанци“ започва още днес с квалификациите в Гармиш-Партенкирхен (Гер). Състезанието там ще е в навечерието на Нова година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.