Бленджини: Ще погледна сериозно и в по-младите национални отбори

Оценката си за представянето на отбора в турнира Лига на нациите и поставените цели до края на лятото сподели на пресконференция в София Джанлоренцо Бленджини.

Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България говори пред българските медии на националния стадион „Васил Левски“. Италианският специалист разкри впечатленията си от единственото официално състезание за тима ни през 2024 – Лига на нациите (VNL).

След това Бленджини говори за идеите си за настоящия лагер, който провеждат мъжете. От 9 юли, „лъвовете“ се местят в Пазарджик, а на 26 юли ще пътуват до Финландия за приятелски срещи с местния национален тим.

„Благодаря на Давид Давидов и Николай Иванов за помощта и разбирането на работата ни. Още по време на официалното представяне ви казах, че важно да се запозная нагласата на всички момчета. Бях наясно, че ще има компромиси от спортно технически характер. Но аз съм много доволен от работата им. Факт е, че спечелихме няколко мача, но за мен това не е достатъчно. Трябва да създадем отбор, който да печели повече. Радостен съм за начина, по който момчетата издържаха всичко. За следващата година, ще търсим нещо друго, не да се задоволяваме с тези резултати“, категоричен е Бленджини.

Той говори и за оставащите мачове за отбора през това лято: „Остатъкът от това лято, който имаме с този отбор, е също много важно. Искам да имам представа за всички състезатели , които имат ниво да са в този отбор. Да настоявам, че тези играчи, които смятам, че са бъдещето, те да започнат да работят по различен начин, не само , когато са в националния отбор. Организацията и щабът, които имаме са важни, но най-важно е всеки един състезател да може да си го пренесе и в клубния отбор“.

„За мен има изключително важен момент. Да работя за национален отбор е по-различно от това да работиш за клуб. Тук се изисква много повече и емоционална отдаденост. Затова не взех трима от играчите, защото не видях тази отдаденост към националната фланелка“, допълни Бленджини.

„Ние като екип и този отбор, трябва са усещаме, че работим за България. Важно е за мен, да разбера. Отделен играч може да направи разликата, със своите решения. Може в клуба си да работи повече физически или технически, но пък може да получи по-добро решение, за да играе повече. Това е една цялостна картина, в целта, на която е целия състезател“, заяви още Бленджини.

Селекционерът каза и какви са били очакванията преди началото на Лигата на нациите: „Преди началото на Лигата на нациите ни бе ясно, че ще имаме трудности. С много нови имена. И доста, които са били резерви. Спечелихме три мача, аз исках да са поне пет, но… Това което може да се открои като извади. Атаката – имаме слабости в атаката. Това е видно за всички. Ние по най-бързия начин трябва да подобрим този елемент, за да може да се приближим към първите 10 отбора в света, за да може да се конкурираме с тях“.

„Давам си сметка, че ги подложих на голямо напрежение през тези 2 месеца и постоянно тренирахме. Исках, чисто физически, да подобрим техните показатели и второто спортно-технически да въведем нови неща в играта. Между мачовете момчетата почти не са тренирали. Издържаха психически на това нещо. Не съм чувал да се оплакват. Може и да се го мислили, но до мен не е стигнало. Това бе и една от целите, да знам кой може издържи на това темпо на подготовка“, откровен бе селекционерът на „лъвовете“.

„Не обичам да давам оценки. В нашия спорт може да си играл добре и да загубиш, или да си играл слабо и да спечелиш. Моята оценка е добра, но не е достатъчна, които ние сме си поставили като изискванията. Виждам в тях, че имат такова голямо старание. Тяхната нагласа не се промени, въпреки че не тренираме за голямо първенство. Нарочно описах още един месец работа. Ще гледам и Европейското първенството за момчета до 20 години в София и Пловдив. Планирам да наблюдавам и Световното първенство за момчета до 17 години в София. Аз съм тук и целта ми е да видя всички играчи и от подрастващите. Оценката е добра, но не задоволява целите, които имаме“, завърши Джанлоренцо Бленджини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.