Кимия Ализаде: Ще се постарая скоро да науча българския език

Снимка: Федерация по таекуондо

Иранската таекуондистка Кимия Ализаде заяви, че е много благодарна за възможността да представлява България.

25-годишната Ализаде, която през 2020 година избяга от родината си заради режима там, подписа договор с председателя на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев, с който се съгласява да се състезава за България.

Самият Бинев изрази надежда, че Ализаде ще може да играе за новата си родина още през май месец на европейското първенство в Белград и да донесе на страната ни медал от Олимпийските игри в Париж. През 2016 година тя стана първата жена от Иран с медал от Олимпиада, достигайки до бронза в категория до 59 килограма.

„На първо място искам да благодаря на всеки един човек, който спомогна за това да получа тази възможност и гордо да представям България. За мен ще бъде удоволствие. Предстои ми едно ново начало и се надявам, че ще мога да покажа най-доброто, на което съм способна“, заяви Ализадех, която има и два медала от световни първенства.

„Още веднъж искам да благодаря на всички. Искаше ми се да мога да го направя на български, но обещавам да науча езика“, завърши таекуондистката.

Според Слави Бинев Кимия Ализаде ще получи български паспорт в близките дни, което официално ще ѝ позволи да се състезава за България.

Коя е Кимия Ализаде

Родена е в Карадж. Семейството й е с азербайджански произход.

Ализаде на 18 години спечели бронзов медал в Рио, като на финала надви шведската Никита Гласнович. Първата иранка е с медал от олимпийски игри.

Включена е в 100-те вдъхновяващи и влиятелни жени от цял ​​свят за 2019 г. от BBC.

На 10 януари 2020 г. Ализаде обяви, че дезертира и напуска родината си, с остри критики към режима на Иран. Първоначално обмисля за се състезава за Германия в Токио 2020, но но в крайна сметка избира отбора на бежанците.

В публикация в Instagram обяснява че е дезертирала поради ограниченията на жените в Иран, наричайки себе си „една от милионите потиснати жени в страната, с които управниците си играят от години“.

„Водиха ме, където си поискаха. Носех каквото ми казваха. Всяко изречение, което ми нареждаха, аз го повтарях. Когато сметнеха за добре, те ме експлоатираха“, пише тя.

Освен това тя пише, че „не иска повече да седи на масата на лицемерието, лъжата, несправедливостта и ласкателството“, нито да остане съучастник в „корупцията и лъжите“ на режима.

Абдолкарим Хосейнзаде, член на иранския парламент, обвини тогава „некомпетентни служители“, че са позволили на „човешкия капитал“ на Иран да избяга.

Тя подтикна и друг големи имена на иранския спорт да спрат да представляват родината си – през септември 2019 г. световния шампион по джудо Саид Молаи сложи германския флаг на гърдите си.

Той твърдеше, че ирански служители са го притиснали да уреди мач, за да избегне състезание срещу израелец.

Алиреза Фируджа – шампион по шах на Иран, реши да спре да мести за родината си през декември 2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.