Александър Везенков: В НБА ме оценяват от един удар, а не трябва да е така

Александър Везенков е разочарован от малкото получени шансове в „Сакраменто Кингс“, но същевременно осъзнава причините за това – несравнимото ниво на баскетбола в НБА с този в Европа. Спортист №1 на България за 2022 и 2023 г. сподели емоциите и мислите си от своя първи сезон в лигата на САЩ и Канада в интервю за една от най-авторитетните специализирани медии на Стария континент – Eurohoops.

„Със сигурност първата година е много сложна, особено за опитен играч, който е учил различен баскетбол. Ако си на 17 или 18 и дойдеш в лигата, се адаптираш към нейните стандарти. Все пак смятам, че имах някои солидни изяви. Когато получавах достатъчно игрово време, успявах да помогна на отбора. Но истинските възможности не са три или пет минути, или пък при вече решен мач“, заяви Саша.

Той акцентира върху универсалния подход към играчите в НБА:

„Тук не ги интересува дали се казваш Везенков или Мичич, или който и да е идващ от Европа. Ти няма да станеш следващият Янис, Йокич или Дончич, защото те са в различна категория. Някои хора са гледали повече мачове от Евролигата, но това не ги интересува. Започваш от нулата. Може да се почувстваш пренебрегнат или че заслужаваш повече възможности. Трудно е. Може да ме попиташ защо 28- или 29-годишен играч след толкова магичен сезон на персонално и отборно ниво отива някъде и приема да не играе. Трудно е. Има го егото и чувството, че не получаваш достатъчно шансове. Трудно е и да си далеч от хората, които обичаш. Или успяваш, или не.“

Все пак Везенков даде да се разбере, че няма да се примири със стаута си на резерва в състава на Майк Браун и ще продължи да се бори, когато бъде напълно възстановен от контузията си и се завърне в ротацията на „кралете“:

„В момента ме оценяват от един удар, който може и да не вкарам. Не съм на възраст, на която трябва да бъда оценяван по този начин. Имаше моменти, в които не разбирах какво става, но оставам позитивен, работя здраво, защото има много мачове, а времето е лимитирано. В НБА съм и се чувствам благословен. Това е нещо, което всеки играч иска да опита и да види. Със сигурност ситуацията не е идеална за мен, но съм се научил да се боря в този живот. Това не е първата ми трудност, няма и да е последната.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.