Лошото време и контузии донесоха на Марко Одермат първи малък глобус в спускането

Последното ски спускане за настоящия сезон при мъжете в австрийския курорт Заалбах бе анулирано заради лошите атмосферни условия. Първоначално състезанието ме отлагано два пъти, но се установи, че организаторите не могат да почистят пистата от непрекъснатия снеговалеж.

При това положение швейцарецът Марко Одермат спечели за първи път Малкия кристален глобус в кралската дисциплина на ските, като завърши с 552 точки. Французинът Сиприен Саразен имаше възможност да го изпревари в последния старт, но не получи тази възможност и завърши втори с 510 точки. На трета позиция остана италианецът Доминик Парис с 342 точки.

През сезона Одермат успя да спечели двете спускания във Венген.

Не малък фактор за триумфа на швейцареца, освен отмяната в последното спускане, беше също така анулирането на няколко състезания в диспциплината заради лошо време.

Освен това този сезон беше белязан от множество контузии, една от които носителят на Малкия кристален глобус за последните две години Александър Аамод Килде, който постарада много тежко във Венген. И макар до тогава норвежецът да отстъпваше в класирането на Одермат и Саразен определено можеше да се включи в битката за глобуса. Сега пред Килде предстои дълго възстановяване, но както той обяви голямата му цел е да се завърне, макар и да не знае кога ще е това, заради неяснотата от лекуването на увредените му нерви в крака.

Сиприен Саразен също може да проклиня съдбата в момента, след като записа впечатляващи успехи – две победи на легедарния „Щрайф“ и в Бормио, се контузи на тренировката преди спускането в Квитфиел (Норвегия). Това помогна на Одермат да дръпне с 42 точки преди последния старт. В него се очакваше зрелищна битка между двамата, защото френският ас се завърна и дори изпревари швейцареца в петъчния супергигантски слалом, но съдбата явно беше отредила трофея на Марко.

Това е пореден кристален глобус за Одермат, който доминира и в дисциплините гигантски слалом и супергигантски слалом, като спечели убедително и Световната купа през сезона.  

При жените Големия кристален глобус и малките купи в гигантския слалом и супергигантския бяха спечелини от Лара Гут – Бехрами. Суперзвездата Микаела Шифрин взе трофея в слалома за осми път, а Корнелия Хютер триумфира драматично в спускането.

Общо 21 състезания (13 при мъжете, 8 при жените) през сезона бяха отменени поради различни причини – липса на сняг, недобри атмосферни условия. Само пет от тези състезания успяха да бъдат програмирани за друг ден и се състояха. Слаломът в Банско беше прекратен и не завърши.

Освен с лошото време сезонът в алпийските ски ще се запомни и с тежките контузии на много от звездите при мъжете и жените начело с Александър Килде, Марко Шварц, Алекси Пинтюро, Петра Влъхова, София Годжа, Уенди Холденер и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.