Валентина Георгиева се класира за финал на прескок на Световната купа в Кайро

Валентина Георгиева

След година и половина отсъствие и претърпяна операция на коляното най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева се завърна с финал на прескок на Световната купа по спортна гимнастика в Кайро, която е олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024.

Възпитаничката на Филип Янев се контузи тежко на 14 август 2022 година по време на финала на прескок на Европейското първенство в Мюнхен. На 9 септември тя претърпя операция заради увреждане на кръстни връзки и менискус.

В първото си официално състезание след травмата Георгиева се нареди четвърта в квалификациите на прескок в Кайро с резултат 13.433 точки, който е четвърти по сила. Така тя ще се бори за отличията на този уред на финала в събота.

Първа в пресявките е Чан Ок Ан (КНДР) с 14.050 точки.

При мъжете Еди Пенев е първа резерва на земна гимнастика, след като зае девето място в квалификациите с 13.833 точки. Димитър Димитров е 33-и с 13.000 точки, а с най-висока оценка е Сун-хюн Рю (Република Корея) – 14.266.

На кон с гривни българите останаха извън финалите, след като Божидар Златанов е 37-и с 12.133 точки, а Димитър Димитров – 45-и с 10.233.

Днес са квалификациите на останалите уреди при мъжете и жените отново с българско участие.