България изпраща 15 атлети на Зимните младежки олимпийски игри в Гангуон

insport olympic

България ще бъде представена от 15 състезатели (6 момичета и 9 момчета)  на започващите този петък в Гангуон (Република Корея) зимни младежки олимпийски игри. Това е четвъртото издание на набиращия огромна популярност проект на МОК след Инсбрук 2012, Лилехамер 2016 и Лозана 2020.

Страната ни ще има представители в 6 спорта: биатлон, алпийски ски, ски-бягане, сноуборд, шорттрек и шейни. Най-многобройна е групата на биатлонистите с 3 момичета и 3 момчета. Всичките ни 15 представители преминаха ситото на квалификациите и заслужиха място сред тези над 1812 спортисти, представители на 84 държави. Ръководител на делегацията е председателят на БОК Стефка Костадинова, в тима има 7 треньори.

Откриването е в петък от 13.00 ч. българско време, а младежката олимпиада в Гангуон продължава до 1 февруари.

Следвайки препоръките на МОК, Българският олимпийски комитет организира днес среща с делегацията за да запознае спортисти и треньори, както с историята на игрите и тяхната роля за разпространение на олимпийските ценности и идеали, така и с изискванията на МОК в областта на използване на социалните медии, борбата срещу манипулиране на състезанията и др.

На срещата в Олимпийския образователен център на НСА „Васил Левски“ проф. Лозан Митев, председател на Националната олимпийска академия на БОК говори за историята на олимпийските игри и тяхната роля за възпитанието на младите в олимпийските идеали. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов запозна участниците с указанията на Международния олимпийски комитет за използване на социалните медии, които стават все по-важен фактор в комуникацията и отразяването на игрите, борбата срещу манипулиране на състезания, както и по въпросите на феър плея и обща информация за игрите.

Първа инвестиционна банка, основен партньор на БОК, връчи на младите ни състезатели талисман лъвче с пожелания за здраве и успех в Гангуон 2024.

На последните младежки зимни олимпийски игри в Лозана преди 4 години България спечели бронз, благодарение участието на Мария Руневска в международния отбор по хокей на лед 3х3, в същата надпревара при мъжете Нино Томов бе 5-и. Преди това, в Лилехамер през 2016 г. Катрин Мануилова донесе първите медали за страната ни в историята на младежките зимни
олимпиади с третите си места на 500 м шорттрек и в международната смесената щафета. Третият наш медал в Норвегия бе спечелен от сноубордиста Валентин Миладинов с бронза в отборния ски бордър крос.

Така равносметката ни досега в Топ 10 е 4 бронза и едно пето място, като само единият бронз на Катрин Маноилова не е в микс дисциплините.

На първата младежка зимна олимпиада в Инсбрук 2012 участвахме с 11 състезатели, на втората в Лилехамер 2016 с 12 и на третата в Лозана 2020
със 17.

Пълен списък на българската делегация за Гангуон 2024:

Спортисти  –  15 души (6 момичета и 9 момчета)

Биатлон  – 3 момичета и 3 момчета
Ирина Георгиева
Райа Аджамова
Никол Кленовска
Георги Джоргов
Веселин Белчински
Николай Николов

Ски алпийски дисциплини  – 1 момче
Атанас Петров

Ски бягане  – 1 момиче и 1 момче
Елена Христева
Дани Чолаков

Сноуборд  – 1 момиче и 1 момче
Андреа Коцинова  сноуборд крос
Иван Иванов  сноуборд крос

Шорттрек – 1 момиче и 2 момчета
Соня Стоянова
Асен Гюров
Николас Тосков

Шейни – 1 момче
Ангел Стефанов         едноместна шейна

Първи от българите в Гангуон на старт ще застанат Андреа Коцинова и Иван Иванов на сноубордкрос в зимния център Welli Hilli Park SkiResort. Двамата миналата зима спечелиха за България бронз отборно в тази дисциплина на младежкия европейски олимпийски фестивал в Италия, там Андреа грабна и сребро в отборния гигантски слалом заедно с Тервел Замфиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.