Феноменалната Микаела Шифрин записа победа №90 в Световната купа

Американката Микаела Шифрин регистрира своята рекордна 90-а победа в Световната купа по ски-алпийски дисциплини при жените и 55-а в слалома, след като победи пред домашна публика в Килингтън, щата Върмонт. Това е нейна шеста победа в седем старта на това трасе.

Тя изпревари с 33 стотни от секундата словачката и олимпийска шампионка Петра Влъхова, като беше най-бърза и в двата манша. Времето на американката е 1 минута, 42.02 секунди (48.27 секунди в първия манш и 53.75 секунди във втория).

Времето на словачката е 1:42.35 минути и тя беше единственият реален опонент на Шифрин днес. Третото място е Уенди Холендер (Швейцария) – изоставане от 1.37 секунди.

Шифрин, която е спечелила два от трите слалома от началото на сезон 2023/24, има с 15 кариерни победи повече в тази дисциплина от втория в ранглистата – шведът Ингемар Стенмарк. През миналия месец март тя счупи неговия рекорд от 86 победи във всички дисциплини.

Шифрин имаше труден старт на този сезон, като преди две седмици получи натъртване на кост на лявата тибия по време на тренировка в Леви. Наложи се да остане известно време в болница и изтърва голяма част от подготовката си в слалома.

Трета се нареди Уенди Холендер, която победи преди 12 месеца, изпревари германката Лена Дюр, движеща се на 2-о място в първия манш, с 0,19 секунди.

След първото спускане днес Дюр все още беше на малко разстояние от Шифрин на второ място. Но на финала тя трябваше да направи шпагат малко преди финала и едва се задържа на трасето, което действие оказа влияние и тя изтърва стъпването на подиума.

Италианката Марта Росети пък стигна най-доброто си класиране в Световната купа с 5-ото място след невероятно каране във втория манш.

Победата днес увеличи аванса на Шифрин и в генералното класиране, където тя има 350 точки. Петра Влъхова е на 2-о място с 266, а шведката Сара Хектор е 3-а с 224. Лара Гут-Бехрами, която има два успеха до момента, е четвърта с актив от 200.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.