България с двама представители на световното по скокове на батут

Националите Мариян Михалев и Христина Пенева заедно със старши треньора на националния отбор Мариана Макулова заминаха за участие на световното първенство по скокове на батут в Бирмингам, Англия.

Състезанието, което е олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024, ще се проведе от 9 до 12 ноември, като първите осем в крайното подреждане и при мъжете, и при жените ще заслужат квоти за Олимпийските игри във френската столица догодина.

На тръгване за планетарния шампионат Мариана Макулова сподели, че през последните седмици е работила с нейните възпитаници за изчистване на грешките в композициите и допълни, че за нея дори влизане в топ 24 или топ 16 би било успех за нашите представители.

„Световната купа във Варна беше като мини световно първенство. Една генерална репетиция преди най-важния старт за годината, защото на шампионата на планетата ще се разпределят още квоти. Във Варна българските състезатели се представиха, може да се каже, добре. През последните три седмици се съсредоточихме да коригираме всичко, което видяхме като грешки на Световната купа. Здрави са и двамата са добро настроение. Смятам, че ще покажат най-доброто от себе си. Надяваме се да ни зарадват със своите резултати, защото и двамата имат възможности. Те са вдъхновени и са заредени с мисълта, че ако не успеят сега, продължават следващия олимпийски цикъл“, сподели Макулова.

„Мариян е с много стабилна трудност. Доста изчистихме комбинацията. Доста грешки поправихме. Вдигнахме височината. Христина също подобри своето ниво в техническо отношение. Влизане в осмицата е много сериозна заявка. Аз смятам, че дори и да не влезнат сред първите осем, ако се наредят между първите 24 или 16, това ще бъде един голям скок за тях двамата“, каза още тя.

В периода 16-19 ноември отново в Бирмингам ще се проведе и шампионата на планетата по скоковете на батут при подрастващите, където България ще бъде представена от 14 състезатели.

„Петима ще бъдат в най-малката възраст 11-12 години, петима ще се състезават във възрастта 13-14, един представител ще имаме при 15-16- годишните и трима при 17-21-годишните. Смятам, че и от това световно първенство ще се върнем с минимум няколко финала в индивидуалното и поне две медала в синхронните скокове. Надявам се всички състезатели да успеят да издържат на напрежението, защото конкуренцията ще бъде наистина жестока“, завърши Мариана Макулова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.