Четирима български гимнастици ще се борят за олимпийска квота на Световните купи догодина

Четирима български състезатели по спортна гимнастика ще се борят за втора олимпийска квота за Париж 2024.

Виза за Игрите във френската столица от Световните купи догодина ще се опитат да спечелят Еди Пенев, Божидар Златанов, Йордан Александров и Димитър Димитров, съобщи старши треньорът на мъжкия национален отбор Милко Танкушев, който събра част от гимнастиците на първи лагер за новия сезон.

България вече има спечелена една квота за Игрите в Париж благодарение на Кевин Пенев, който се класира на 8-о място във финала на прескок на световното първенство в Антверп (Белгия).

„Ние сме от малкото спортове, които имат квота за Игрите в Париж. Това ни дава друго самочувствие, дава стимул за работа на момчетата и ни дава някакво спокойствие по отношение на финансирането. Аз силно вярвам, че ще вземем още една квота от Световните купи догодина. С ръководството на федерация сме се договорили, ако има нормално финансиране да участваме с четири човека на тези четири Световни купи. Имаме точно три месеца и половина до първото състезание. Това е причината да събера на лагер част от момчетата. Това са Димитър Димитров, Божидар Златанов, Теодор Трифонов и Даниел Трифонов. Братята Еди и Кевин Пеневи, както и Йордан Александров ще пристигнат в България и ще се присъединят към отбора между 10 и 15 януари“, разясни Милко Танкушев.

Наставникът допълни, че на Теодор Трифонов и на Даниел Трифонов ще разчита за участие на европейското първенство и в Световните чалъндж купи.

„Към Теодор Трифонов има очаквания, защото има европейско първенство и Чалъндж купи. Ако не го ползвам в състезанията, от които се печелят квоти, ще го ползвам за тези купи, които са във Варна, в Осиек, в Копер, в Мерсин. Целта е и да направим един хубав отбор за европейския шампионат“, обясни наставникът на родните гимнастичци и уточни, че съчетанията на състезателите ще бъдат усложнени.

„Ще има промяна в съчетанията. Те трябва хем да се усложнят, хем да се изчистят, но ще трябва да търсим и сигурност, защото с тези начални оценки ще им е много трудно да се преборят с конкуренцията и те го знаят“, завърши Милко Танкушев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.