Таня Гатева: Искам да създам боеспособен отбор, който да играе модерен баскетбол

Снимка: БФБаскетбол

Новият селекционер на женския национален отбор Таня Гатева представи концепцията си за развитие на тима ни в следващите пет години. Това стана на специална пресконференция в София.

Събитието бе организирано от Българската федерация по баскетбол, като на него присъства също президентът й Георги Глушков, както и новият капитан на отбора Борислава Христова.

„Искам първо да благодаря на Българската федерация по баскетбол, че застана зад мен, подкрепи моите идеи и ме назначи като старши треньор на националния отбор. Днес искам да представя моята концепция за развитие на отбора за следващите 4-5 години. Като щаб съм се спряла на Ирена Колева, Вероника Джикова, Христо Тодоров, Румен Рамунски, Тодор Колев и Петър Клечков. Обмислям още едно име, което да включа в щаба за следващия прозорец. Искам да работя с тези хора, защото виждам в тях доверие, обща визия за работа и потенциал за развитие“, заяви Гатева.

„Първото нещо, което искам да създам, е един боеспособен отбор, който да играе модерен, бърз и тактически грамотен баскетбол. Естествено, първото, което направих, е да подмладя отбора. В него влизат осем дебютантки. Целта е един ден класиране за Европейско първенство, връщане на репутацията на българския женски баскетбол и развитие не само на баскетболни умения, а и на личностното развитие на състезателките“, добави националният селекционер.

„Ще имам изисквания към Българската федерация по баскетбол. Ще бъда безкомпромисна, както към състезателките, така и към щаба ми за поведението и дисциплината им. Трябва да покажем на младите как да се държим и какво искаме да постигнем“, категорична бе Гатева.

Президентът на федерацията Георги Глушков си пожела отборът да покаже борбен дух в първите мачове от квалификациите срещу Финландия и Словения тази седмица.

„Надяваме се да се представим добре в предстоящите мачовете. Съперниците в групата са много силни. Бих искал първо много хора да дойдат в залата и да подкрепят отбора, а момичетата да покажат борбен дух. На 9 ноември за мача с Финландия ще имаме посещение от президента на ФИБА Европа в Самоков. Да се надяваме, че момичетата ще играят сърцато и ще ни зарадват с играта си. Целта е във всеки мач да играем все по-добре“, заяви Глушков.

„На първо място слагам желанието на тези, които не се състезават в България, за тяхното участие, като акцентирам и на по-младите. Те трябва да се развиват, а ние правим това за тях, както и за отбора – да добие облик, за да може после в следващите квалификационни срещи да имаме опит и да можем да се борим с тези противници, които никак не са лесни. Смятам, че това ще бъде постигнато“, каза още той, като изрази надежда, че новата зала в Самоков скоро ще бъде завършена и ще може да се използва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.