Гимнастици от 15 клуба ще участват в турнира „Йордан Йовчев“

Състезатели от 15 клуба са заявили участие в десетото издание на турнир по спортна гимнастика, носещ името на легендата Йордан Йовчев за Купа „Дженерали“.

Според регламента турнирът ще включва, както индивидуална, така и отборна надпревара при спортистите родени 2010-2009 и 2008-2007 година при момчетата и при момичетата родени през 2010 година и след нея и 2009 година и преди нея.

„Трябва да обърнем внимание върху това подрастващото поколение. Надеждите остават в него. Целта е да може да се застъпват юноши, девойки, мъже и жени. В този турнир общата бройка на състезателите ще е 60. Ние като Българска федерация гимнастика и всички тези клубове, които имат нужда от подкрепа, е важно да гледаме в една посока. Важно е да имаме силно вътрешно първенство, за да може да имаме по -добър национален отбор. В крайна сметка състезателите ги правят клубовете. Ако имаме слаб вътрешен календар, то и националния ни отбор ще е слаб. Правим тези турнири за да мотивираме децата, да има за какво да се борят, да има за какво да печелят медали. Важно е да срещат по- често конкуренцията“, сподели легендата в спортната ни гимнастика Йордан Йовчев.

Надпреварата ще се проведе в събота (4 ноември) в залата на Национална спортна база „Раковски“. Официалното откриване на състезанието ще се състой в 11.00 часа, като официален гост се очаква да бъде проф. Даниела Дашева, заместник-министър на младежта и спорта.

„Това внимание от страна на Министерството на младежта и спорта е важно за нас. В крайна сметка ние имаме олимпийска квота. Знаете спечели я Кевин Пенев, който направи блестящ финал на прескок на световното първенство в Антверпен. Надявам се и брат му Еди да направи същото в предстоящите световни купи. Надявам се Валентина Георгиева да се възстанови и да вземе под сериозно внимание предстоящите и състезания, на които има за какво да бори. Тя се завръща след тежка контузия. Така, че през 2024 година се надяваме да вземем поне още 2 квоти, по една при мъжете и при жените“, допълни олимпийският ни вицешампион на халки от Игрите в Атина през 2004 година.

Йовчев разкри, че в понеделник (6 ноември) част от мъжкия национален отбор (Божидар Златанов, Димитър Димитров и Теодор Трифонов) се събира на лагер и започва подготовка за новия сезон. Към тях в началото на 2024 година се очаква да се присъединят Йордан Александров и братята Еди и Кевин Пеневи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.