България иска домакинство на световното по волейбол до 17 години

Българска федерация волейбол ще подаде документи за кандидатстване за домакин на първото по рода си Световно първенство по волейбол за мъже под 17 години.

Шампионатът през 2024 година засега е заложен в програмата на FIVB за периода 23-31 август. В турнира ще участват 16 отбора, които ще бъдат разделени на две групи.

„Миналата година нашият отбор в тази възраст под ръководството на Деси Величкова стана втори в Европа. Загуби само от Италия. Искаме да им дадем още една възможност и да улесним евентуално този отбор да стане първи, като играе вкъщи“, посочи Любомир Ганев, президент на БФВ на официалната пресконференция след заседанието на Управителния съвет днес.

Ако бъдем одобрени от международната федерация, това ще бъде трето домакинство на страната ни на голямо първенство през следващата година. България вече доби правото да организира и проведе на територията си Европейско първенство за мъже под 18 години и Европейско първенство за жени под 20 години, които са под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV)

„През следващата година на 99 процента в България няма да има състезания за мъже и жени, тоест от Лигата на нациите. Ние сме кандидатствали при мъжете, но вътрешната информация, която имам е, че няма да случи. Минималната такса е 100 000 долара, но има държави, които дават по 300-400 хиляди долара, дори и държави, които не участват с отбор. Те искат само да се играе при тях, защото залите се пълнят, както е в Малайзия. Отчитат се огромни приходи от телевизия и реклама“, разкри Ганев.

ЕвроВолей 2024 за мъже под 18 години ще се проведе в два града у нас – София и Пловдив. Първенството е насрочено за 10-21 юли. За ЕвроВолей 2024 за жени под 20 години ще бъдем съдомакин заедно с Ирландия. Битките отново са насрочени за столицата ни между 5 и 17 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.