Силвия Аздреева след историческото изкачването на К2: Тази планина не е за всеки!

Силвия Аздреева изкачи втория най-висок връх на планетата К2 (8611 м), който е един от най-трудните и най-опасните в света. 37-годишната алпинистка, родом от Петрич, стана първата българка, стъпила на него.

Аздреева публикува първи пост в социалните мрежи след великия подвиг. Разказът й е смразяващ. Силвия разказа за премеждията по пътя към К2, а и след това надолу към базовия лагер.

Българката и други алпинисти, част от комерсиална експедиция, са били затрупани от лавина, но за щастие се измъкнали и продължили напред.

„Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме…“, разказа Аздреева.

Припомняме, че през 2022 г. петричанката стана втората българка, изкачила Еверест, и първата, стъпила на връх Лхотце.

До момента К2 беше покоряван от само двама наши алпинисти – Боян Петров, без шерпи и кислород (31 юли 2014 г.) и Стефан Стефанов, с помощ от шерпи и кислород (25 юли 2019 г.). Атанас Скатов и Петър Унджиев пък загинаха при опит за изкачването на върха.

Публикацията на Силвия Аздреева:

Думите са малко, за да опишат какво преживяваш, за да стигнеш до втория по височина и най-смъртоносен връх в Света! 23 часа от лагер 3 (7350 м) до върха (8611 м) и обратно в лагер 3!

Лошото и променливо време, което изчаквахме седмици, качвахме се няколко пъти и се връщахме неуспешно. Изключително стръмен и техничен, но най-вече опасен – по време на щурма бях свидетел на 5 лавини точно до нас, а едната падна върху нас на качване под Bottleneck!

За щастие никой не пострада, успяхме да се изкопаем изпод нея, но ужасът, който ти остава и мисълта дали да продължиш или да се върнеш са неописуеми.

Човек загина пред очите ми, в единия момент беше жив, а на връщане трябваше да прескочим трупа му на ледения ръб, по който минаваме…
Не, на К2 няма кой да те спаси толкова бързо, трябва да чакаш с дни.. няма да споменавам с подробности останалите мъртви тела по пътя.

Опашка от алпинисти, много от които толкова бавни, че ги изчаквахме с часове, както и мнозината, които се отказаха и се върнаха.

А връщането обратно? Най-кошмарното тридневно преживяване с ураганни ветрове, нулева видимост, снеговалежи и инциденти.

Тази планина не е за всеки, тя не допуска всеки. К2 е с много тежък характер. Да, може би рискувах, но нима всеки ден от нашия живот не е риск? Поне да го живеем запомнящо се!

Първото изкачване от българска жена-този връх е за всички българи и най-вече за всички български жени, защото ние също го можем!
Благодаря за подкрепата на моето семейство и приятели, без вас нямаше да се справя!“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.