Алпинистът Нирмал Пурджа: Трябва да сте 100% отдадени. Тогава вие ще бъдете №1 в света!

Състезатели от националните отбори на България по волейбол за подрастващи имаха вдъхновяваща лична среща със световния феномен в алпинизма Нирмал Пурджа. Непалецът, за когото няма невъзможни неща, пристигна за първи път в България, за да изнесе мотивационна лекция. Преди нея обаче отдели специално внимание на звездите на бъдещето на българския волейбол – национали до 17, до 19 и до 21 г.

 „Вие сте много млади. Това е времето, в което трябва да работите много-много усърдно. Ще ви кажа нещо – населението на Земята е 8 милиарда души, за да бъдеш №1, трябва да работиш по-усилено от 8 милиарда души. Това е единственият начин да станеш №1 в света. И когато говорим за здрава работа, най-важна е самодисциплината. Ако треньорът ви каже да излезете на игрището и да играете и вие излезете да играете, това не е достатъчно. Защото това е което треньорът ви е казал. Вие като състезатели трябва да вършите работата сами. Това е личната мотивация. Ако треньорът ви каже да се събудите в 4 часа сутринта и да тренирате, въпреки че е много рано, не е достатъчно. Вие трябва да се събудите сами с желание и мотивация да тренирате, без да е нужно треньорът да ви каже, че трябва да се събудите. Това е самодисциплината. Затова запомнете, че който иска да бъде шампион и №1 в своята област, трябва да работи повече от онези 8 милиарда души“, каза Нирмал Пурджа към младите български национали.

„Да се състезаваш в този свят не е толкова просто. Ако дори стигнеш до второто място, на кого му пука за втория? Хората по света знаят Юсейн Болт. Знаете ли кой е втори? Никой не помни това. А разликата между първото и второто място не е толкова голяма. Затова работете по-здраво от всеки друг на този свят, бъдете самодисциплинирани и мотивирани. И най-важна е вашата отдаденост. Трябва да сте сто процента отдадени. Тогава вие ще бъдете №1 в света! Беше удоволствие да се срещна с вас. Продължавайте да се борите“, добави Пурджа.

Покорителят на 14-те осемхилядници на Земята за рекордно кратко време получи и специален подарък – екип на националния отбор на България по волейбол с №14 и своето име.

 Непалецът от елитните специални части на британския Кралски флот постави уникален световен рекорд, изкачвайки всички 14 осемхилядници за 6 месеца и 6 дни. Предишният рекорд беше 7 години и 10 месеца. Нирмал е и първият човек, изкачил последователно върховете Еверест, Лхотце и Макалу в рамките на 48 часа, а през 2021 г. заедно с екип от други девет непалски алпинисти завършва първото в историята зимно изкачване на К2.

Документалният филм на Нирмал Пурджа 14 peaks: Nothing is impossible с реални кадри от експедициите му се превърна в истински хит в Netflix. Книгата му „Отвъд възможното“ също жъне огромен световен успех.

 Феноменът в алпинизма демонстрира и колко всъщност човечни трябва да бъдат най-големите личности. Посрещаше лично волейболистите, стискаше ръката на всеки, поздравяваше. А на финала на срещата, застанал със своята фланелка на българския национален отбор сред националите и зад българското знаме, Нирмал Пурджа направи и признание с усмивка: „Знаете ли, ако имам любим спорт, всъщност това е волейболът. И не го казвам, защото сега съм с вас. Истина е.“

Волейболните национали при подрастващите присъстваха и на самата мотивационна лекция на Нимс, която предизвика огромен интерес. Събитието се проведе в спортна зала „Левски София“, която бе изпълнена до краен предел от желаещи да чуят вдъхновяващите думи на свръхчовека – доказателство, че „успехът не е случайност“.

 Нирмал Пурджа дойде за първи път в България благодарение на компанията за транспортно-логистични услуги Eurospeed. Българският превозвач с 29-годишна история и висока репутация е сред най-големите транспортни оператори в Източна Европа. Този път Eurospeed достави истинско вдъхновение за българите, в това число и за част от най-големите таланти на българския волейбол и щабовете на националните отбори при подрастващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.