Италиански трииумф в 18-ия етап на Джирото

Giro d’Italia

Филипо Дзана от отбора на Джайко спечели 18-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия – 161 километра от Одердзо до Вал ди Дзолдо.

Италианецът Дзана се оказа по-хитър от французина Тибо Пино (Групама-ФДЖ) във финалния спринт между двамата. Дзана и Пино се бяха откъснали далеч пред всички останали и трябваше да решат помежду си етапната победа. Италианецът изчакваше търпеливо от втора позиция и в спринта в последните 150 метра използва по най-добрия начин въздушната струя на Пино, за да го задмине.

Победителят в днешния етап финишира с време от 4 часа, 25 минути и 12 секунди. Същото време съдиите дадоха и на Пино, а трети на 49 секунди остана друг французин – Уорен Баргюл (Аркеа).

Доста интересна се оказа борбата между лидерите в генералното класиране Герайнт Томас (Великобритания/Инеос), Жоао Алмейда (Португалия/ОАЕ) и Примож Роглич (Словения/Йъмбо-Висма). Носителят на „розовата фланелка“ Томас, който днес отпразнува 37-мия си рожден ден, показа най-стабилно каране от тримата и макар да остана без помощници на последната височина до себе си, успя да зададе темпо, което най-много да му подхожда.

Във финалните километри той работеше рамо до рамо с Роглич, който пък изглеждаше доволен от факта, че ще може да се откъсне пред Алмейда. Португалецът беше големият губещ в днешния етап, като така и не успя да стигне конкурентите си и загуби малко над 20 секунди от тях.

Роглич и Томас завършиха седми и осми, като пресякоха финалната линия с изоставане от 1:56 минути от победителя Дзана, докато Алмейда дойде девети на 2:17 минути.

Така в генералното класиране Томас продължава да води. Втори обаче отново е Роглич с изоставане от 29 секунди. Трети на 39 секунди е Алмейда.

В класирането при катерачите „синьото трико“ се връща на гърба на Тибо Пино, който изпреварва ирландеца Бен Хийли (Едюкейшън-ИйзиПоуст). При спринтьорите убедителен лидер и носител на цикламеното трико е италианецът Джонатан Милан от състава на Бахрейн-Викториъс.

Днес предстои 19-ият етап от Обиколката на Италия, който е определян от мнозина като „кралския“. Той е с дължина от 183 километра от Лонгарона до Тре Чиме ди Лаваредо и в него ще бъдат преминати пет височини, три от които са от първа категория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.