Боряна Калейн стана абсолютна европейска шампионка в многобоя

Боряна Калейн Снимка: БФХГ, Анна Недкова

Боряна Калейн спечели абсолютната европейска титла на първенството на Стария континент по художествена гимнастика в Баку!

С бронзов медал се окичи другата българка – Стилияна Николова. Среброто е за световната шампионка София Рафаели.

Последната европейска титла за България в многобоя бе на легендата Мария Петрова от първенството в Гърция през 1994-а година.

Боряна започна стабилно състезанието, като в първата ротация показа своята лента, за която получи 31,200, но след подадена контестация от българския щаб оценката беше повишена на 31,750 точки. Във втората ротация Калейн изигра обръча си по музика специално писана за нея – композицията на „Боряно, българко“ й донесе 33,250 точки.

На топка Боряна също бе стабилна, не допусна грешки и получи оценка от 33,100. Калейн затвори състезанието с последен стартов номер и изпълнение на бухалки – умна игра, добре изпълнени трудности и рискове и отредиха 32,900 точки и златния медал в многобоя. Така, след като два пъти оставаше със сребро на Европейско първенство, Боряна се окичи с титлата на Стария континент.

Стилияна Николова също започна много добре състезанието като за първите си два уреда – обръч и топка получи оценки над 34 точки – 34,700 и 34,750. В съчетанието си с бухалки Николова успя да спаси уреда при риск и бе оценена с 32,300.

След третата ротация Стилияна водеше убедително в класирането, но в последното си изиграване, това на лента българката допусна груби грешки и получи оценка от 27,750. Така световната шампионка София Рафаели успя да я изпревари само с половин десета за сребърния медал в многобоя.

В неделя Стилияна Николова и Боряна Калейн ще играят на финалите на три от четирите уреда, а Ева Брезалиева ще спори за отличията на лента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.