17 май – Ден на българския спорт

Швейцарските учители

На днешната дата, 17 май, отбелязваме Деня на българския спорт. Празнува се от 2005 г. Денят е професионален празник на работещите в сферата на спорта.

На 17 май 1894 г. в София пристигат първите десет учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движение в страната ни след Освобождението.

Предишната година просветният министър Георги Живков, при едно от посещенията си в Лозана, е възхитен от видяните умения на швейцарските учители по телесно възпитание (гимнастика). Той отправя молба към кантоналната гимнастическа организация да изпрати около 20 души, добри и опитни преподаватели, за учители по гимнастика в средните училища в България.

За много запалените по футбола фенове името на Жорж дьо Режибюс е емблематично. Той е един от тези швейцарски учители, пристигнали у нас, който донася първата футболна топка в България. Така и по нашите земи тръгва приказката за магията, наречена футбол.

Всъщност, Режибюс е поливалентен спортист. Занимава се с гимнастика, бокс, борба и футбол. По време на футболната си кариера е вратар на Грасхопър от Цюрих.

В България Режибюс се превръща в организатор и рефер на доста училищни двубои. Жорж става преподавател във Варненската мъжка гимназия. Където на 14 май 1894 година се провежда първият български футболен мач. Срещите се провеждат на различни места,а едната от тях е на мястото на днешната морска градина.

Жорж дьо Режибюс преподава в България в продължение на две години.

Други двама известни швейцарски учители оставили трайни следи в нашето физкултурно движение в България са Шарл Шампо и Луи Айер. Те, освен футболни топки, донасят и уреди за гимнастика.

Благодарение на тях е основано и гимнастическото дружество „Юнак“.

А Шарл Шампо е първият участник за България на Летни олимпийски игри през 1896 година в Атина. На името на Шарл Шампо има улица в софийския квартал Манастирски ливади. А стадионът на Доростол от Силистра носи името на Луи Айер.

Трябва да бъдат споменати и швейцарските спортни мисионери, които се оказват благородните пионери на организирания български спорт.

На 17 май 1894 г. в България пристигат следните швейцарски учители:

1. Даниел Бланшу – роден в град Лозана, за учител в Кюстендил
2. Алоиз Бюнтер – роден в Енетбюргер, за учител в Търновската мъжка гимназия
3. Жак Фардел – роден в Нюшател, за учител в Казанлъшкото училище
4. Шарл Шампо – роден в Ааро, за Софийската мъжка гимназия
5. Луи Айер – роден в Хомберт, за Ломското училище
6. Август Векер – роден в Обони, за Пловдивската мъжка гимназия
7. Жорж де Режибюс – роден в Ивердон, за Варненската мъжка гимназия
8. Виктор Роберти – роден в Мудон, за Силистренското училище
9. Емил Кюпфер – роден в Таскрен, за Габровската мъжка гимназия
10. Шарл Дюванел –  пристигнал е в България два месеца по-рано от останалите, за да преподава в Русенската мъжка гимназия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.