Александър Златков се класира 30-ти в дебюта си на световно по фигурно пързаляне

Снимка: Ройтерс

Александър Златков завърши на 30-о място в кратката програма при мъжете при дебюта си на Световното първенство по фигурно пързаляне в японския град Сайтама.

Златков получи за изпълнението си оценка от 62.31 точки (32.02 точки за технически елементи и 30.29 точки за изпълнение), което е негов личен резултат за сезона. Той не успя да продължи във волната програма. Само първите 24 се класират за финала.

Възпитаникът на Даниела Величкова и клуб Елит имаше нелеката задача да открие състезанието с първи стартов номер, но се справи с напрежението и демонстрира потенциала си. Златков изигра със съвсем леки неточности програмата си, показвайки всички планирани елементи. Така българинът остави след себе си четирима фигуристи, трима от които през януари тази година играха на финал на Европейското първенство при мъжете.

Защитаващият титлата си и двукратен олимпийски медалист Шома Уно (Япония) поведе в подреждането пред родна публика. Той изпълни всички технически елементи и получи оценка от 104.63 точки.

Японецът, който е преодолял контузия на глезена, се пързаля чисто, изпълни комбинацията от четворен-двоен тулуп, както четворен флип и троен аксел.

На второ място е 18-годишният Иля Малинин от САЩ със 100.38 точки. Американецът приземи отлично комбинация от четворен лутц – троен тулуп, четворен тулуп и троен аксел. Уно го победи заради повече точки за артистичност.

„Наистина се забавлявах на момента“, каза Малинин, който планира да изпълни рекордните шест четворни скока в съботната волна програма, след като опита пет на предишни състезания този сезон. Четворният аксел не е позволен в кратката програма, но америкамецът със сигурност ще го включи във волната и ще се нуждае от именно този скок, който е с висока техническа стойност, за да вземе титлата на Уно.

Третата позиция във временното класиране заема Джун-ван Ча от Република Корея с 99.64 точки.

Волната програма при мъжете е в събота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.