Марко Одермат подобри рекорда на Херман Майер за спечелени точки в Световната купа

Швейцарецът Марко Одермат спечели последния гигантски слалом за сезона в Световната купа по ски-алпийски дисциплини и постигна паметен рекорд.

Одермат завърши с 2042 точки и подобри най-доброто постижение от 2000 на Херман Майер, което австрийската легенда направи преди 23 години. Това бе и 13-а победа за сезона за швейцареца, с което той изравни постиженията на Херман Майер, Марсел Хиршер и Ингемар Стенмарк.

Марко Одермат бе безгрешен и в Солдеу.

Той излезе начело още в първия манш с време 1:07.86 минути и 1.09 секунди срещу преследвача Алекси Пинтюро от Франция. Трети се класира норвежецът Александър Стеен Олсен от Норвегия, следван от неговия сънародник Лукас Браатен и швейцареца Лоик Меяр. Вторият за годината в гигантския слалом Хенрик Кристоферсен пък остана едва осми с 1.70 секунди пасив от победителя.

Въпреки че се спускаше във вече по-лоши условия във втория манш, Одермат записа второ време с 1:11.65 минути и завърши със сбор от 2:19.64 за победата. Той изпревари с 2.11 секунди Кристоферсен в общото класиране, а Марко Шварц, останал едва 11-и в първия манш, допълни подиума с 2.29 секунди пасив.

В крайното класиране в дисциплината Одермат е победител с 840 точки. Хенрик Кристоферсен завърши на второ място с пасив от 180, а с 376 назад е словенецът Жан Кранец. Шварц завърши сезона четвърти.

В генералното класиране Одермат финишира с аванс от 702 точки пред Александър Аамод Килде.

Норвежкият крал на скоростта, носител за втора поредна година на Малкия кристален глобус в дисциплината, беше реално единствената конкуренция на швейцареца и записа общо 8 успеха за сезона. Гаджето на Микаела Шифрин, триумфира и в двете най-престижни спускания във Венген и Китцбюел (със счупена кост в китката).

Одермат пък доминира почти изцяло в Супер-Г (без две победи за Килде) и тотално в гигантския слалом, но не успя да спечели нито едно спускане в Световната купа, макар че стана световен шампион в кралската дисциплина в алпийските ски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.