Владимир Илиев влезе в топ 30 в последния си старт за сезона в Световната купа

Владимир Илиев

Българският биатлонист Владимир Илиев се нареди 29-ти в преследването на 12.5 км в норвежкия зимен център Холменколен, който е домакин на последния кръг през този сезон в Световната купа.

Илиев потегли 34-ти по трасето и въпреки че допусна общо три грешки в стрелбите си прогресира с пет позиции до 29-то място на финала.

За 36-годишния състезател от Троян това бе и последното състезание през този сезон в Световната купа, тъй като той няма да намери място в утрешния масов старт на 15 км, в който участие ще вземат само 30 биатлонисти.

Йоханес Тингнес Бьо спечели преследването в Холменколен. За норвежкия биатлонист това e 15-а победа за сезона в Световната купа през този сезон в индивидуален старт, като той има и още три победи на световното първенство.

Само в дисциплината преследване 29-годишният носител на Световната купа има седем победи в осем проведени състезания, в това число и в старта от световното първенство в Оберхоф, в който взе златото.

Бьо направи само една грешка при стрелбата и завърши с време от 32 минути и 34 секунди. Последната обиколка за Бьо бе триумфална, като повече от 500 метра преди края той взе норвежкото знаме, а на финалната правя спря, за да бъде поздравен от препълнените с фенове трибуни.

На второ място финишира французинът Кентен Фийон-Майе. Носителят на Световната купа за миналия сезон бе безгрешен в стрелбата, но въпреки това остана на 32.7 секунди от първата позиция. Трети завърши още един представител на домакините – Стурла Холм Лагрейд, който с една грешка приключи на 49.1 секунди от Бьо.

Германецът Бенедикт Дол с две грешки в стрелбата финишира четвърти на 55.3 секунди от победителя, като бе последният от участниците, доближил се на по-малко от минута от първата позиция. Пети с една грешка е французинът Фабиен Клод, а шести без нито един пропуск остана швейцарецът Никлас Хартвег.

Лидер в генералното класиране и носител на Световната купе е Бьо с 1499 точки. Втори с 1053 е Лагрейд, а трети с 875 точки е още един норвежец – Ветле Шастад Кристиансен. Владимир Илиев е 41-ви с 89 точки.

Крайното класиране в дисциплината преследване изглежда по следния начин: победител е Йоханес Тингнес Бьо с 600 точки, следван от Лагрейд с 425 и Фийон-Майе с 295. Владимир Илиев приключва на 41-во място с 41 точки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.