България с петима състезатели на Зимната Универсиада в Лейк Плесид

България ще участва с петима състезатели в четири спорта на Зимната Универсиада от 12 до 22 януари в Лейк Плесид (САЩ). В състава на българската делегация са Любомир Калчев (шорттрек), Александра Фейгин и Лари Луполоувър (фигурно пързаляне), Симеон Митрев (сноуборд) и Ева Вукадинова (ски алпийски дисциплини).

„Зимните спортове разполагат с един много кратък сезон. Техните приоритети са участие в световни и европейски първенства, световни купи и участието на най-добрите ни спортисти в универсиадите е много трудно. Хубаво е, че разполагаме с най-добрата ни фигуристка Александра Фейгин. С нея свързваме най-големите си надежди за нещо, което можем да наречем престижно. В последните години и Летните и Зимните Универсиади са състезания с много висок ранг, с национално представителство, с внасяне на националните флагове. В надпреварата ще се включи и представителката ни в алпийските ски на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 Ева Вукадинова. За съжаление от шорттрека не можаха да изпратят най-добрите си състезатели, защото имат Европейско първенство. В сноуборда Симеон Митрев е може би най-добрият състезател в страната. При него проблемите са свързани с подготовката и липсата на сняг. Лари Луполоувър вече е в САЩ. Той се подготвя в Ню Йорк, защото има подходящи условия“, каза доц. Петър Зографов, ръководител на българската делегация.

„За да изпратим делегация на Зимната Универсиада преминаваме през една дълга процедура. Самите организатори изискват близо половин година предварително да се даде принципната заявка. Следват заявките по спортове, после и поименните заявки. След това идва заплащането на всички необходими средства. Това е голям форум. В България малко се знае за Универсиадите, както летни, така и зимни. Това са световни форуми и участието и резултатите са почти олимпийски. Сега с много труд успяхме да сформираме делегацията, но съм убеден, че участието ни в Лейк Плесид ще бъде добро“, допълни доц. Злати Джуров, председател на Националната асоциация за университетски спорт.

До сега България е била домакин на четири Унивесиади – две летни през 1961 и 1977 година и на две зимни през 1983 и 1989 година с домакин София.

Програмата на тазгодишното издание на Световните зимни студентски игри от 12 до 22 януари включва състезания в 12 вида спорта – ски алпийски дисциплини, ски свободен стил, северна комбинация, сноуборд, биатлон, ски бягане, ски скок, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей на лед, шорттрек и бързо пързаляне с кънки. За отличията ще спорят над 1600 спортисти от 45 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.