Григор Димитров: В София беше един от най-специалните моменти за мен

Снимка: АТП

Голямата българска звезда на световния тенис Григор Димитров вече проведе няколко тренировки в София за участието си на Sofia Open 2022. Седмото издание на турнира от сериите ATP 250 в „Арена Армеец“ е от 25 септември до 2 октомври. Бившият номер 3 в света, шампион в турнира от 2017 г., е поставен под №3 и ще се включи директно от втория кръг, където ще срещне спечелилия двубоя Микаел Юмер (Швеция) – Иля Ивашка (Беларус).

Днес той даде дълга пресконференция за турнира и очакванията си за следващата седмица.

– Как се чувстваш след толкова време, след онзи момент, в който целуна корта тук? Сега вече потренира и сигурно нямаш търпение да излезеш ида поиграеш?

– Все едно не съм напускал. Чувствам се добре. Последните няколко дни търсех всяка една възможност да изляза да потренирам на Централния корт.

Атмосферата отново е на много високо ниво. Започваме другата седмица и мисля да опитам.

– Кога за последно се върна към онези мигове – целуването на корта и 360-градсовото селфи с феновете?

– Това чувство никога не ме е напускало. Често, когато пътувам имам възможност да гледам мои мачове и специални моменти, през които си минавам. Тук беше един от най-специалните моменти. Така че това чувство никога не ме е напускало. Винаги имам една мисъл в себе си – не само за публиката и атмосферата, но и за България.

– През 2017 година имаше един спор дали публиката трябва да те подкрепя толкова шумно. Тази година какво е твоето послание към феновете? Готов ли си за едно мощно „Мачкай, Гришо!“?

– Готов съм, да! Очаквам много добра публика във всеки един мач. Това е за мен спортът. Всеки от нас в края на годината иска известна доза стимул, който да ти даде още по-голяма сила към края на годината.

– Осъзнавал ли си през тези пет години, в които не игра на Sofia Open, че всъщност този турнир не може без Григор Димитров? И във връзка с предния въпрос – обмислял ли си да патентоваш репликата „Мачкай, Гришо!“, защото тя се използва навсякъде, дори когато Кобрата се боксира, или някой друг излиза да играе… В социалните мрежи хората казват „Мачкай, Гришо!“ без значение за какъв спорт става дума?

– Това е чудесно. Не го знаех. Винаги е важно да имаш в турнира играч от страната. Но наистина, така се случиха нещата в последните години с турнирите. Особено в последните две три години видяхте колко промени имахме като турнири, като играчи. Толкова много неща се промениха. Всичко беше доста деликатно и участия, и турнири, и тренировки – всичко беше много различно.

– Как се чувстваш в момента? Отшумяха ли всички контузии?

– За момента съм добре. След US Open имах време да си почина, да направя някои генерални изследвания, да натрупам тренировки по-дълго, да се чувствам добре. Наистина, след US Open не бях в кондиция не само да тренирам. Просто не се чувствах добре. Но исках да се чувствам максимално добре за тези седмици. Затова може би не отидох да играя в Метц, може би защото не бях готов. Целта ми беше да съм на 100% идвайки в София. В момента се чувствам много добре, спокоен съм, при вас съм.

– Със сигурност емоциите в София са много и положителни. Как успяваш да се концентрираш покрай всичката позитивна енергия, която те залива тук?

– Опитвам се да я използвам с мен. Мисля, че не е нужно да се боря срещу нея. Напротив, трябва да я приемеш и да продължиш напред с тази енергия. Където и да играя, винаги, когато има българска публика, винаги се чувствам много добре и се опитвам да я използвам. Тук е още по-засилено това чувство. Хората, които ще идват да гледат… няма нищо по-хубаво от това да играеш на родна земя и да знаеш, че всеки един отстрани те подкрепя.

– Доволен ли си от годината си? И мислиш ли вече за нов треньор?

Обмисляме за треньор. За момента решението беше взето. Няма да бързам да взимам някакво решение.

Годината като цяло беше…. добре. Разбира се, очаквах малко повече от себе си в определени моменти, но наистина имаше малки контузии, неща, които не се получаваха. Това е спортът. Тенисът е спорт, който е целогодишен. Всяка една седмица имаме турнири. Може би някой път, когато изпуснеш седмици без тренировка или имаш проблеми със здравето, отнема малко повече време за наваксване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.