Христо Маринов: Вече не сме сред елита на борбата

Президентът на БФ Борба Христо Маринов говори в предаването „Арена спорт“, в което анализира представянето на родните състезатели на Световното първенство в Белград.

Преди последния ден на шампионата България има спечелени два медала – две сребра на Кирил Милов и Едмонд Назараян, но според Маринов винаги може и още.

„Винаги може и по-добре, но в крайна сметка имаме два финала, което не е никак малко. За съжаление, и двата ги изгубихме, но медалът си е медал. Ахмед Батаев допусна много груба грешка, която му коства медала. Умарпашаев също надви много класни борци, но и двамата не можаха да се съберат в битката за бронза. В случая за тях това бе пагубно и дано да си извадят поуки. Не мисля, че имаме отстъпление в борбата. Все пак и двамата ни финалисти са много млади момчета, които имат много голямо бъдеще, ако са здрави. Въпрос на време е пак да си вземем златния медал“, сподели бившият състезател в ефира на БНТ.

Бившият световен и европейски шампион коментира и случилото се с родния състезател Кирил Милов и трагедията, която го сполетя три дни преди шампионата, но въпреки това той пристигна в Белград и остана на косъм от златото.

„Аз го видях по време на самото състезание, докато цялата тази трагедия се е случила три дни преди първенството. Когато разговарях с треньорите дори не знаехме дали той ще тръгне. Какво можехме да му кажем в подобна ситуация? Възхищавам се на психиката му след подобно нещо да дойде тук и да победи почти целия свят“, заяви участникът от Игрите в Лондон през 2012.

Президентът на БФ Борба коментира и случващото се в женския ни отбор и каква би била загубата при евентуалното оттегляне на Евелина Николова.

„Естествено, че би било загуба, ако Евелина Николова се оттегли. Тя е класен борец и го е доказала. Знам обаче, че има и много травми. На мен лично ми се иска дори и да се откаже, тя да остане в борбата, защото по-младите момичета трябва да се учат от такива като нея. За съжаление, виждам отлив в следващото поколение в женската борба. Дано не съм лош пророк, но мисля, че ще се получи една дупка за известно време. Има момичета, които показват качества, но са две-три, а не цял отбор“, заяви Маринов.

Накрая Христо Маринов сподели и какво трябва да се направи, за може отново българската борба да ни радва с множество успехи.

„Това е много дълбока тема. Не мисля, че вече сме в елита. Докато е такава ситуацията в държавата ни, няма да се променят нещата. Караме я на парче. Не са необходими средства, а да се вникне в предложенията, които бихме направили и сме правили“, завърши президентът на БФ Борба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.