Христо Маринов: Вече не сме сред елита на борбата

Президентът на БФ Борба Христо Маринов говори в предаването „Арена спорт“, в което анализира представянето на родните състезатели на Световното първенство в Белград.

Преди последния ден на шампионата България има спечелени два медала – две сребра на Кирил Милов и Едмонд Назараян, но според Маринов винаги може и още.

„Винаги може и по-добре, но в крайна сметка имаме два финала, което не е никак малко. За съжаление, и двата ги изгубихме, но медалът си е медал. Ахмед Батаев допусна много груба грешка, която му коства медала. Умарпашаев също надви много класни борци, но и двамата не можаха да се съберат в битката за бронза. В случая за тях това бе пагубно и дано да си извадят поуки. Не мисля, че имаме отстъпление в борбата. Все пак и двамата ни финалисти са много млади момчета, които имат много голямо бъдеще, ако са здрави. Въпрос на време е пак да си вземем златния медал“, сподели бившият състезател в ефира на БНТ.

Бившият световен и европейски шампион коментира и случилото се с родния състезател Кирил Милов и трагедията, която го сполетя три дни преди шампионата, но въпреки това той пристигна в Белград и остана на косъм от златото.

„Аз го видях по време на самото състезание, докато цялата тази трагедия се е случила три дни преди първенството. Когато разговарях с треньорите дори не знаехме дали той ще тръгне. Какво можехме да му кажем в подобна ситуация? Възхищавам се на психиката му след подобно нещо да дойде тук и да победи почти целия свят“, заяви участникът от Игрите в Лондон през 2012.

Президентът на БФ Борба коментира и случващото се в женския ни отбор и каква би била загубата при евентуалното оттегляне на Евелина Николова.

„Естествено, че би било загуба, ако Евелина Николова се оттегли. Тя е класен борец и го е доказала. Знам обаче, че има и много травми. На мен лично ми се иска дори и да се откаже, тя да остане в борбата, защото по-младите момичета трябва да се учат от такива като нея. За съжаление, виждам отлив в следващото поколение в женската борба. Дано не съм лош пророк, но мисля, че ще се получи една дупка за известно време. Има момичета, които показват качества, но са две-три, а не цял отбор“, заяви Маринов.

Накрая Христо Маринов сподели и какво трябва да се направи, за може отново българската борба да ни радва с множество успехи.

„Това е много дълбока тема. Не мисля, че вече сме в елита. Докато е такава ситуацията в държавата ни, няма да се променят нещата. Караме я на парче. Не са необходими средства, а да се вникне в предложенията, които бихме направили и сме правили“, завърши президентът на БФ Борба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.