Весела Димитрова: С тези момичета можем да атакуваме олимпийската титла в Париж

Старши треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Весела Димитрова заяви, че е много щастлива от спечелената световна титла в многобоя на Световното първенство в София.

Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова, който са дебютантки на такъв форум, завоюваха първо злато в кариерата си като отбор от шампионат на планетата, а освен това и олимпийска квота за Игрите в Париж 2024.

Весела Димитрова, която изведе предишния ансамбъл до историческата титла в Токио 2020, за първи път печели злато от световно първенство като треньор.

„Много съм щастлива, че точно в София и с тези дебютантки успяхме да спечели световната титла. Нямах световна титла и силно се надявах и вярвах, че ще го постигнем заедно. Изключително съм щастлива и доволна от децата“, каза Димитрова след състезанието.

Ансамбълът на България допусна грешка на пет обръча, но изигра страхотно композицията с три ленти и две топки и се качи на първото място на почетната стълбичка.

„Това го репетирахме, тъй като не сме още стабилни и предполагахме, че ще допуснем някои неточности в едното съчетание или в другото. Говорихме с момичетата, че трябва да се борим до край, че не всичко след първото съчетание е загубено. Така че овладяхме много добре емоциите, постараха се изключително и се бориха наистина докрай. Аз се притеснявам за всеки един елемент, за всяко едно мигване и трепване. Така че бях силно притеснена и преди обръчите, и преди лентите, но имах усещане, че момичетата са толкова отдадени на тренировките последните месеци, че ще се справят с всичко“, добави треньорката.

„В интерес на истината аз въобще не знаех какви оценки имаме. Дори попитах Михаела Маевска може ли да станем трети, тъй като си мислех, че след грубата грешка на обръчи сме доста назад. Наистина се стараех да не гледам, но просто все едно ми падна камък от сърцето. Такова напрежение изпитвах, защото това е наистина един толкова сложен уред и лентата, и топката, особено в комбинация наистина е доста сложно за изпълнение без грешка“, заяви още Димитрова.

Тя каза, че с тези момичета е готова да се бори за титлата и на олимпиадата в Париж 2024.

„Мисля, че ще дишаме малко по-лесно. Вече познавам момичетата, както и те мен. Ще си направим още по-хубави и атрактивни съчетания, ще се сработим още повече и смело мога да кажа, че с тези деца бихме могли да атакуваме отново титлата в Париж“, коментира Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.