Цанко Цанков се цели в рекордно преплуване на Гибралтарския проток

Цанко Цанков, първият българин, преплувал Гибралтарския проток, свързващ Европа и Африка, разказа за премеждията при участието си в маратона.

Бургазлията надделя над всичките си 23-ма съперници като измина разстоянието за 3 ч, 56 мин. и 3 сек.

„Не ни разрешиха да плуваме по най-кратката линия заради лошото време. Дистанцията се удължи с 12 минути. Силен източен вятър с много силно течение беше причината за спирането на маратона на 6 септември. Бяхме изместени с 4 км на изток и организаторите ни увериха, че рискът е много голям и няма как да стигнем до африканския бряг. На Гибралтар условията са непредвидими. Разпределих силите си по най-добрия начин, задържах формата си, но с отлагането на старта тя започва да пада“, сподели той на пресконференцията в Пресклуб България.

Преди старта за състезателите е имало достатъчно поводи за притеснение. При старта температурата на водата е била 14 градуса. Гъста мъгла е затруднила видимостта на плувците. От 24-мата участници в маратона трима не завършили състезанието. Съобщението за аварирал кораб с голям нефтен разлив притеснила състезателите, макар разливът е далеч от трасето.

Другият стрес е свързан със смъртта на британската кралица Елизабет II. Част от трасето на Гибралтар е в британски териториални води и това предизвиква опасенията на Цанко за повторно отлагане на старта.

Българинът възнамерява да повтори подвига си отново, като този път се цели в световен рекорд.

Той ще заяви опита си не в първия благоприятен прозорец, който е в края на ноември и първите дни на декември, а през март-април догодина, когато също има шанс да постигне своята цел.

„Възможностите ми позволяват да атакувам и рекорда на Гибралтарския проток. Имах пълен тренировъчен цикъл тази година и няма как да съм във върхова форма следващите два месеца“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.