Росен Барчовски: Трудно можеше да изцедим нещо повече на европейското

Снимка: ФИБА

Националният отбор на България по баскетбол за мъже се прибра след участието си на Европейското първенство в Тбилиси (Грузия). Българите завършиха на пето място в група „А“ с една победа и четири загуби. Единственият успех на тима беше срещу домакините от Грузия с 92:80.

Александър Везенков и Дий Бост не се прибраха в София, тъй като ще се присъединят директно към клубните си отбори.

Селекционерът Росен Барчовски заяви, че в тима има леко разочарование.

„Мога да кажа, че се връщаме леко разочаровани, но общо взето сме доволни. Смятам, че направихме каквото можахме, дадохме всичко от себе си, трудно можехме да изцедим отнякъде нещо повече. Винаги е можело и в подготовката да добавим нещо, и в мачовете. По време на цялото състезание се мъчехме и самите играчи абсолютно дадоха каквото можаха. Съжалявам, че отборите, които от нашата група заминаха за Берлин, не бяха много по-силни от нас. Бяхме много близко, но това близко и това малко е много. Като подготовка и като селекция и мотивация – 100 неща са. Не се връщаме разочаровани и не летим в облаците. Нещо средно“, каза Барчовски на летище София.

След първенството Дий Бост и Чавдар Костов обявиха, че прекратяват кариерата си в националния отбор.

„Решението на Бост беше очаквано, много се забави даже. За решението на Чавдар… Директно не ми го беше казал, но не е и спонтанно. Обмислено е. Готов съм с две предложения за натурализиране на нови американци. Трябва да ги направим до два-три дни и да се подготвят всички документи, защото през ноември имаме много тежки гостувания в Португалия и в Кипър. Не се знае в какъв състав ще бъдем и трябва да се направи всичко възможно в тези два-три месеца да се подсилим на тази позиция с нов играч“, добави треньорът.

Барчовски се изказа ласкаво за звездата на тима Александър Везенков.

„Навсякъде, където бяхме, във всички лагери и във всички зали интересът към Везенков е огромен. Силно се надявам младите да се мотивират от него, защото виждат един лидер в целия европейски баскетбол, да не кажа световен. Няма треньор, с който да говорих, да не казаха, че го харесват много и е един от най-добрите играчи на неговата позиция“, заяви селекционерът на България.

Капитанът на националния отбор Чавдар Костов заяви днес, че решението му да се откаже от представителния тим не е взето емоционално.

„Със сигурност това решение не е емоционално. Просто доста време си го обмислям като вариант и реших, че мачовете на Европейското първенство са подходящ момент. Ще дам път на младите. Чувствам се като цяло доста добре физически. Треньорът разчита много на мен във всички фази на играта. Не съм го обсъждал с него, малко го изненадах. Не бях говорил с почти никой от щаба, нито с господин Глушков. Повечето момчета знаеха, че може би ще последва това, но в крайна сметка реших да го взема това решение. Това е конкретното ми решение и мачът с Белгия е последният за мен за националния отбор“, каза Костов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.