Бранимира Маркова: Калейн и Николова имат много силни програми за световното в София

Стилияна Николова (вляво) и Боряна Калейн

Главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика жени индивидуално Бранимира Маркова заяви, че Боряна Калейн и Стилияна Николова са подготвени за Световното първенство в София.

Шампионатът ще се проведе от 14 до 18 септември в „Арена Армеец“ в столицата и ще се излъва по БНТ 1 и БНТ 3.

„Боряна Калейн и Стиляна Николова са много атрактивни гимнастички, отличаващи се с изключителна индивидуалност и артистичност. И двете момичета имат много силна програма и при едно добро изпълнение съм сигурна, че ще се борят за призови места. Искам да си изиграят композициите, така както могат“, каза Маркова.

„Боряна придоби много опит, който й помага бързо да навлиза във форма, но годините интензивна работа водят и до повишаване на риска от контузии. Преди Европейското първенство се наложи да намалим натоварването заради травма в глезена. Въпреки това, тя успя да спечели медали, както на Европейското първенство, така и на Световните игри. Винаги след състезание правим анализ на представянето и променяме съчетанията, ако се налага да повишим оценките в даден компонент. Композицията ѝ с бухалки е много оригинална и в нея беше наблегнато на артистичността, но допускаше грешки и не успяваше да я покаже в пълния ѝ блясък. Направихме необходимите корекции и се надявам до Световното първенство да се изработят“, добави тя в интервю за страницата на федерацията по гимнастика.

„Стилияна показа голямо израстване през последните месеци. Това се видя на Европейското първенство, където спечели бронзов медал в многобоя. За Стилияна това ще бъде първото Световно първенство и тя го приема много отговорно. Нейната задача е да продължава да работи все така усърдно през целия олимпийски цикъл“, каза Маркова.

„Треньорската работа изисква освен да сме спортни специалисти, също и да сме добри педагози и психолози. Ежедневно се сблъсквам с различни характери и търся правилния индивидуален подход. Гимнастиката се развива изключително бързо и се налага и ние непрекъснато да променяме стереотипите и да търсим нови начини, чрез които да подготвяме и развиваме състезателките“, добави Маркова.

„Имаме прекрасни фенове, които следят всяко наше състезание. Чувствам тяхната подкрепа и това ме зарежда. Всяко състезание е предизвикателство за мен. Обикновено не взимам прибързани решения. Отговорността е голяма и съвсем естествено е да имам колебания, но сигурна ли съм в убежденията си, твърдо заставам зад думата си. Понякога се налага да взимам неочаквани решения, поради промяна в обстоятелствата. Налагало ми се е да променям състава за дадено състезание, или да правя тактически промени в композициите им. На нивото, на което се състезаваме и предвид сложността на спорта, не е възможно да не поемаме известно количество риск. Ключов момент е той да е балансиран и подплатен с добра подготовка“, завърши Бранимира Маркова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.