Колоездачната обиколка на България ще стартира на 27 август


Обиколката на България по колоездене ще стартира на 27 aвгуст в София и ще финишира на 1-ви септември в Момчилград. В надпреварата ще бъдат изминати общо около 800 състезателни километра, които са разпределени в пролог, 2 полу-етапа и 4 етапа с общ старт.

Прологът е на 27 aвгуст в София с дължина от 1 км около Храм – Паметника Св. Александър Невски, съобщават от родната федерация,

Началото е около 17:00 ч. като състезателите ще стартират през интервал от 1 мин. Това зрелищно начало ще даде възможност на всички зрители да се запознаят с участниците в обиколката и да станат свидетели на първия носител на Жълтата фланелка като лидер в състезанието.

Официалният старт на състезанието ще бъде даден на 28 Август в София пред националния стадион „Васил Левски“ в 12:15 ч. след което колоездачите ще потеглят по първия етап София – Пловдив с дължина от 177 км. Предвидени са два премийни спринта като първият е в Самоков, а вторият в с. Лозен. Етапът включва и една премия за катерачи от 2-ра категория в К.К Боровец. Финалът в Пловдив се очаква да бъде около 16:25 ч. пред парк-хотел Санкт Петербург. Първия етап може да го определим като спринтьорски, тъй като самата височина край Боровец не е стръмна и е в началото на етапа, като това ще даде възможност на отборите с добри спринтьори да контролират етапа.

Вторият етап Пловдив – Троян е с дължина от 106 км, като официалния и острия старт ще бъдат на изхода от с.Граф Игнатиево в 14:15ч. на 29-ти Август. Финалът пред сградата на Община Троян се очаква да бъде около 16:40 ч. Премийният спринт ще бъде в Сопот до паметника на Иван Вазов, а премията за катерачи Беклемето е от 1-ва категория. Макар и кратък, този етап до голяма степен ще определи кои ще бъдат главните претенденти за крайната победа. Беклемето се счита за една от трудните височини в България заради своята дължина от 22 км и среден наклон от почти 6%, но не трябва да се подценява и опасното спускане към Троян особено, ако вали или настилката е мокра.

В третия ден от обикиолката състезателите ще трябва да изминат два полу-етапа. Етап 3А Троян – Габрово е 72 км и ще започне пред сградата на Община Троян в 9:15 ч., а финалът в Габрово пред Общината се очаква да бъде около 10:55 ч. Премиен спринт ще има в с.Градница.

Етап 3Б от Трявна до Сливен ще бъде с дължина от 133 км. В 15:30 ч. ще бъде даден стартът пред Община Трявна, а финалът в Сливен пред Общината се очаква да бъде около 18:30 ч. В този полу-етап са предвидени четири премии за катерачи – в началото на етапа (на 30-тия км от старта – проход на Републиката) и три към края – около Боров дол (преди 100-тния км), на Бяла паланка (преди 110-тия км) и на 120-тия след град Бяла. В този полу-етап е предвиден и един спринт за активност преди Гурково (на 50-тия км). В този ден от обиколката ще има възможност за множество атаки и ще бъде интересно поведението на отбора, в чиито редици е жълтата фланелка. Дали ще се опитат да затворят етапа и изцяло да го контролират или ще бъдат по-пасивни? Но също така има и всички предпоставки да станем свидетели и на разкъсване на колоната и образуване на няколко групи.

Четвъртият етап Сливен – Бургас е дълъг 144 км като стартът ще бъде даден в 14 ч. пред Община Сливен, а финалът в Бургас пред Общината се очаква около 17:20 ч. Предвидена е една премия за катерачи от 1-ва категория преди Ичера и един премиен спринт спринт в Айтос.

Последният 5-ти етап е Чирпан – Момчилград с дължина от 160км. Стартът е предвиден за 13 ч. пред Община Чирпан, а финалът в Момчилград на ул. Гюмюрджинса се очаква около 16:30 ч. Предвидени са два спринта за активност – в Димитровград и в Крумовград, като точките от тези спринтове ще бъдат решаващи за крайното класиране за активност и определят носителя на зелената фланелка. Има и четири премии за катерачи – от 3-та категория преди разклона за Силен, след Поточница и след Звездел и една от 2-ра категория прези Звездел.

Бонификациите, които са предвидени са следните: 10, 6 и 4 сек. за първо, второ и трето място в отделните етапи. Предвидени са и следните класирания: главно индивидуално, най-добър катерач, най-активен състезател, най-добре представил се състезател до 23 г., както и отборно класиране. Ако трябва да обобщим с една дума трасето на 69-ата международна колоездачна обиколка на България това е класическо с общо три изкачвания на Стара планина, сред които Беклемето и прохода на Републиката. Дължината е над 800 км заедно с неутралните зони за 5 етапа. Остава единствено всички тези фактори да спомогнат за една наистина вълнуваща и изпъстрена с множество интересни моменти колоездачна обиколка на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.