Радостин Василев: Дадох най-доброто от себе си

Радостин Василев

Досегашният министър на младежта и спорта Радостин Василев направи равносметка на свършеното в ръководеното от неговото подопечно министерство за седем месеца и половина на поста.

Той беше избран в кабинета на министър председателя Кирил Петков в срядата на декември, но на 22 юни правителството беше свалено с вот на недоверие от Парламента. Василев продължи да работи в оставка до вчера, когато президентът Румен Радев назначи служебен кабинет, в който за министър на младежта и спорта беше утвърдена Весела Лечева.

„Настъпи моментът да направя равносметка на свършеното от мен и екипа ми в ММС. На първо място, искам да кажа, че за мен беше чест да съм министър на младежта и спорта. Дадох най-доброто от себе си. Благодаря на колегите ми за огромния труд, който положиха и за свършената работа!

От първия ден след встъпване в длъжност, положих основите на честна и открита работа. Нито за миг не съм имал колебание как трябва да се работи – на базата на експертиза, морал и без страх, в името на бъдещето на България, българския спорт и децата, които заслужават шанс да сбъднат мечтите си.

Стартирах безпрецедентно освобождаване на завладените спортни имоти от мутрите и мафията, бях категоричен и непоклатим, че правилата и законите са еднакви за всички и трябва да се спазват до последната буква! Както и, че това е не правилният, а единственият начин спортът и държавата да вървят напред.

Подписах заповеди за финансиране на десетки спортни обекти в цялата страна за повече от 5 милиона лева. Реализирането на проектите бе в унисон с желанието ми за модернизиране на спортната инфраструктура за масов спорт. Спортът трябва да бъде държавна политика с висок приоритет!

След сериозна съпротива смених ръководството на ДП “Български спортен тотализатор”, а това доведе до тотално реформиране на дружеството и рекордни приходи. Български спортен тотализатор отчита по-високи резултати от март до юни 2022г. в сравнение със същия времеви промеждутък на предходната година. Приходите за периода са нараснали с 25,51%. Съпоставката констатира, че през анализираните четири месеца на 2021 отчисленията към Министерство на младежта и спорта са на стойност 13 231 882,96 лева, докато през март – юни 2022 те достигат 17 021 726,19 лева, което сочи покачването им с 28,64%. Основната цел е дружеството да печели добре, защото това е основният елемент в бюджета за спорт и култура. Поставих това изискване към изпълнителния директор Александър Тодоров и екипът му и за 4 месеца работа, те се справят блестящо. В бъдеще трябва да се случат законодателни изменения в закона за хазарта и подмяна на централната компютърна система, предстои и модернизация в лотарийните игри (засега са готови 3 нови билета) и инвестиции, които трябва да доведат до това, че до края на годината и особено през 2023г., печалбата да бъде значително по-голяма.

Ръководството на НСБ изсветли всички имоти и спря огромен дългогодишен рекет над ползвателите на спортната инфраструктура.

Предложихме юридическа процедура, която да позволи построяването на нов стадион на ЦСКА, а клубът плати трупаните с години задължения към държавата. Топката сега е в ръководството на ЦСКА, което вече може да срещне само помощ, а не пречки от страна на държавата. Това се отнася за всички клубове, които са се обърнали към ММС.

Увеличихме капитала на търговското дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД (ССИ) с 1 милион лева, което даде възможност за стартиране на проекта за реконструкция и модернизация на комплекс „Червено знаме“. Техническото обследване на обекта е завършено и след увеличаването на капитала на ССИ, може да се възлага проектирането. Нещо, което никой преди нас не направи.Предприехме действия във връзка с незаконното владение и ползване на имотите държавна собственост на Стадион “Септември“ и съоръженията към комплекса. Тези действия са ощетили държавата с огромни финансови средства. Същевременно, законните обекти се ползват от децата в комплекса за баскетбол, волейбол и др. безвъзмездно, което се случва за първи път.

Възложих вътрешен одит, който установи липсваща документация в ,,Академика 2011″ и съмнения за финансови злоупотреби при изпълнението на Арена Бургас. На база на доклада на вътрешния одит сезирахме АДФИ и Сметна палата за последваща проверка. Тази зала е пример за грабежа на обществен ресурс по времето на ГЕРБ. МФ е сезирало АДФИ за проверка на община Бургас във връзка с реализацията на проекта.

Поех огромен ангажимент към Плевен за построяването на нова многофункционална спортна зала в града. След два неуспешни опита и 30 години забвение, няма пречки този проект ще се реализира. Заради рекет от страна на проектант по недовършената зала, от която има само основи, се наложи с община Плевен да преминем към промяна на общия устройствен план на града, за да нямаме пречки за реализацията на проекта. Общинския имот следва да се прехвърли в собственост на държавата и да се преминава към проектиране до края на годината.

Сезирахме компетентните органи за престъпна схема при непостроените училищни физкултурни салони от ГЕРБ и заведохме дела срещу изпълнителите, които отказват да възстановят над 15 милиона лева авансово платени от държавата. Не е забит и един пирон в тези салони. Паралелно възстановихме на държавата около 6 милиона лева от част от изпълнителите на тези салони.
 
Направихме пълна ревизия на Министерството на младежта и спорта, Национална Спортна База, Сердика спортни имоти и Академика 2011. Установихме пълно безобразие. Сезирах компетентните органи с редица сигнали за действия в ММС, а ръководствата НСБ и Академика депозираха сигнали до АДФИ с редица нарушения при управлението на тези дружества.
 
Изготвихме програма за финансиране на обновяването на футболни стадиони, ползвани от професионални клубове на стойност 100 милиона лева. Надявам се, служебният министър, да довърши започнатото.Създадохме програма за изграждане на нови спортни инфраструктурни обекти и проекти за реконструкция на съществуващи спортни комплекси и обекти.

Изготвихме нова Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. Над 80% от федерациите получават повече средства спрямо предходната година. Отделихме рекордни средства за домакинства. Изправихме се срещу наследената система на абсурда в спорта. Срещу обгрижването и облагодетелстването на удобни хора. Показахме ви част от тях. Възстановихме справедливостта в няколко федерации. За 6 месеца, след 12-годишното робство на спорта, е много трудно направеното от нас да достигне до всички, но заложихме много сериозни реформи. Нека продължим в този дух!

Това, което ми даде кураж да поема Министерството на младежта и спорта, беше убеждението ми, че съм свободен и същевременно отговорен човек. Свободен от предразсъдъците на миналото и отговорен към проблемите на днешния и утрешния ден.

Положих всички усилия, политиката да се прави така, че хората, свързани със спорта в България, да се чувстват уверени и достойни. Народът е силен там, където е силен Законът!

Положих основите за промяната, от която спортът се нуждае, но времето беше твърде кратко, за да преборим докрай заедно мафията, превзела спорта в България.

Ще продължа да работя за благото на България!“, написа Василев в профила си във „Фейсбук“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.