България с шестима представители на Световна купа по спортно катерене в Инсбрук

Инсбрук за пореден път се превръща в център на катеренето в света. Световната купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплините боулдър и трудност по всичко изглежда ще бъде мини-световно първенство със записаните 341 състезатели от 40 страни, сред които почти всички действащи шампиони в катеренето.

Във всяка една от дисциплините в световната купа са записани пореден рекорден брой състезатели – при мъжете в боулдъра – 148, в трудността – 139, при жените съответно 110 и 106. Сред тях са и най-добрите български състезатели – Александра Тоткова, Слав Киров, Николай Русев, Матей Мицев, Росен Руев, Васил Василев.

Инсбрук има дълга история като домакин на състезания на най-високо ниво. Kletterzentrum Innsbruck бързо се превърна в най-известния център в спортното катерене в света. Всички отбори по едно или друго време през годината тренират в катерачния център при най-добри условия за всички дисциплини. Този юни Инсбрук е домакин на редица големи състезания – от 13-ти до 17-ти се проведе световното университетско първенство, на 21-22-ри световна параклайминг купа и на същите дати – европейска купа за мъже и жени – скорост, а от 22-26-ти юни – световна купа трудност и боулдър.

Световната купа в Инсбрук е „гранична“ за двете дисциплини – за боулдъра това е шести, последен кръг, а в трудността е първи кръг. Интересно ще е премерването на силите в двете дисциплини едновременно, макар и неофициално, без финален кръг, тъй като боулдър+трудност е новата комбинация, която ще разпредели един комплект медали на ОИ в Париж, другият комплект е за скоростта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.