Силно начало за Калейн и Николова на eвропейското в Израел

Стилияна Николова (вляво) и Боряна Калейн

Българската състезателка Боряна Калейн заема временното второ място в квалификациите за многобоя на Европейското първенство по художествена гимнастика, което се провежда в Израел. Другата ни представителка Стилияна Николова е непосредствено след нея, на трета позиция, след първия състезателен ден.

Двете момичета успяха да излязат на първо място за отборното класиране при жените (след първите два уреда), но за него ще важат и оценките при ансамблите, които ще играят през уикенда. Втори са състезателките на Италия.

Лидер към момента в класирането за индивидуалния многобой е София Рафаели от Италия. Оценката на грацията на обръч от 36.150 точки предизвика интереса на специалистите, заради високия бал, който получи.

Боряна Калейн изигра чисто композицията си на топка и заслужи 34.650 точки – най-високата за този уред. За обръча си тя беше оценена с 34.950 точки. С общ сбор от 69.600 точки Боряна Калейн заема втората позиция.

Стилияна Николова получи 33.700 точки на топка, а на обръч – 34.450 точки. Общият сбор от двете ѝ съчетания е 68.150 точки.

И двете българки се класираха за финалите на тези два уреда.

Европейското първенство продължава утре, 17 юни, с квалификациите при жените на бухалки и лента. БНТ 3 ще излъчва надпреварата с българско участие от 12.00 часа.

Челната шестица в квалификацията за многобоя оформят Виктория Оноприенко (Украйна), Екатерина Веденеева (Словения) и Маргарита Колосов (Германия). Състезанието се провежда без гимнастички от Русия и Беларус заради санкциите за военната инвазия в Украйна.

Вицепрезидентът на федерацията ни Невяна Владинова сподели за БНТ, че е много доволна от първия състезателен ден при жените.

„Мисля, че момичетата се представиха блестящо, особено като за старт. Смятам, че получиха това, което заслужиха. Хвърлиха се, не спестиха почти нищо от съчетанията си, публиката също ги аплодира. Много стабилно изиграване, най-стабилното им от началото на годината. Надявам се, че това ще им даде мотивация за следващите дни“, сподели Невяна Владинова.

Тя коментира в ролята си на съдия, че ще разгледа детайлно съчетанието на обръч на София Рафаели, която получи много висока оценка за изпълнението си на този уред.

По-късно днес са финалите при девойките с участието на двете български представителки Елвира Краснобаева и Дара Стоянова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.