Отмениха решението за спиране на правата на Антъни Иванов след изслушването му

Антъни Иванов Снимка: Инстаграм

Антидопинговият център на България внесе промяна в решението си за временно спиране на състезателните права на българския плувец Антъни Иванов, информира „24 часа“.

Първоначалното решение за спиране на правата му е отменено до окончателното решение по случая.

Забраната дойде, тъй като според агенцията 22-годишният студент в американския университет “Вирджиния Тек” три пъти е нарушил правилата за местонахождение. Предполагаемото нарушение на кодекса на Световната антидопингова агенция донесе санкцията на Антъни за временно спиране на правата.

По молба на плувеца днес той бе изслушан в Антидопинговия център и даде своето обяснение на случилото се. Антъни Иванов бе придружаван от специалиста по международно спортно право Георги Градев, който се грижи за интересите му. След изслушването стана ясно, че временното спиране на състезателните права е отменено до окончателно решение по случая.

Ако все пак бъде установено, че Антъни Иванов е нарушил антидопинговите правила, всички резултати и получени отличия през този период ще бъдат анулирани и отнети. За да бъде разрешен докрай казусът, плувецът е поискал да бъде изслушан по ускорена процедура от Дисциплинарната комисия на олимпийския ни комитет.

Всеки спортист, който влиза в списъка за проверки на антидопинговия център или на международна федерация, е длъжен на всеки 3 месеца да подава информация за местонахождението си по дни.

Това става на специално приложение, наречено ADAMS. По него се движат проверяващите на Международната тестова агенция. При три нарушения за подаване на информация за местонахождение всеки спортист е застрашен от забрана за участие в състезания за период между 12 и 24 месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.