Сестри Стоеви с награди от федерацията за третата европейска титла

В пресклуб „България“ председателят на БФ Бадминтон Водоля Златев връчи специално изработени стилни плакети на звездите на родния и европейски бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, които спечелиха на двойки жени трета титла на първенството на Стария континент.

Талантливите момичета се окичиха със златото за първи път през 2018 г в Уелва, след това през 2021 г в Киев и в края на миналия месец защитиха титлата си в Мадрид. Награди получиха също новият треньор на шампионките Константин Добрев и физиотерапевтът Янислав Петков.

Момичетата споделиха, че отстрани третата им европейска титла може и да изглежда като най-лесната, но не е така. Този път показахме по-добра игра отколкото миналата година, заключиха сестрите. Те добавиха, че са очаквали големи битки от страна на своите съпернички /представителки на Франция, Нидерландия, Дания и Германия/. Те бяха побеждавани много бързо от нашите бадминтонистки. Габриела и Стефани разкриха още, че  финалът е съвпаднал с рождения ден на кучето им, което допълнително ги е мотивирало за победа. Линда Ефлер и Изабела Лохау загубиха срещата за златото срещу българките за 35 мин.

Сестри Стоеви подчертаха, че откакто са се върнали в Родината, се чувстват по-спокойни и са много щастливи с новия екип – личния треньор Константин Добрев и физиотерапевта Янислав Петков. Те тренират с националния отбор с главен треньор Петя Неделчева, като всеки състезател си има индивидуален план и треньор. Момичетата похвалиха г-н Добрев, че е балансьор между тях двете, когато имат противоречие. Той пък, от своя страна, изтъкна тяхната психическа стабилност по време на европейското.

Младият физиотерапевт Янислав Петков, обясни, че основната му работа е превенцията от контузии по време на състезанията.

Председателят на федерацията Володя Златев поздрави целия национален отбор за представянето в Мадрид.

“Благодаря от името на федерацията на целия екип на националния отбор. Сестрите са в топ форма и в момента са сред трите най-добри двойки в света. С новия треньор показват възходяща тенденция. Те и целият национален отбор сега са като едно семейство, тренират заедно и резултатите се виждат. Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта, имаме добро сътрудничество и се надявам занапред да продължим да работим прозрачно в името на българския спорт”, каза Златев.

Оценка за представянето на Европейското първенство даде и Петя Неделчева:

„Сестрите бяха фаворитки и очаквахме титлата. Мария Мицова и Даниел Николов на единично изпуснаха шансове да продължат още по-напред. Добре се представихме и на двойки мъже (Иван Русев и Илиян Стойнов) и на смесени двойки (Стойнов и Христомира Поповска). Ще се борим за квоти за Европейските игри, чиито квалификации започват след месец. На световното първенство ще имаме четирима представители в три дисциплини – сестри Стоеви на двойки жени, Даниел Николов индивидуално мъже и Линда Зечири индивидуално жени, ако тя участва. Ако се откаже, шансовете на Мария Мицова да влезе в схемата са 50 на 50“, разказа Неделчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.