Петър Стойчев спечели плувен маратон в Северния ледовит океан

Петър Стойчев Снимка: Facebook

Легендата в маратонското плуване Петър Стойчев прибави още един златен медал към богата си колекция.

Българинът спечели състезанието от календара на Световната федерация по ледено плуване във водите на Северния ледовит океан край остров Свалбард (Норвегия).

Стойчев спечели дистанция 1000 метра в конкуренцията на 19 състезатели от цял свят. Шампионското му време бе 14:25 минути, информира БТА.

Състезанието се проведе при температура на водата под нулата, а на въздуха – минус 15 градуса.

Северният ледовит океан беше единственото кътче на планетата, на което Стойчев не беше плувал в забележителната си кариера.

Петър Стойчев е роден е на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. Тренира плуване от 6-годишен в Смолян. На 16 г. започва участия в европейски плувни първенства в басейн за юноши. След това се концентрира в участия в Световната купа по плувен маратон в открити води (реки, езера, морета и океани), организирана от FINA (международна федерация по плуване) и се превръща в най-успешния състезател по плувен маратон в света. Печели 11 последователни световни титли и над 60 индивидуални състезания.

Стойчев е участник в четири олимпиади – в Сидни през 2000 г., в Атина през 2004 г., в Пекин през 2008 г. и в Лондон през 2012 г. В Пекин той носеше българския флаг.

На 24 август 2007 г. Петър Стойчев поставя световен рекорд за преплуване на пролива Ла Манш. Той е първият човек, преплувал пролива за време под 7 часа – 6:57:50 ч., с което подобрява предишното най-добро постижение от 7:03:50 часа на Кристоф Вандрач (Германия), поставено през 2005 г.

През 2009 г. е приет е в „Зала на световната плувна слава“ в град Fort Lauderdale САЩ.

От 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г. е министър на младежта и спорта в 88-то правителство на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.