Блестящ Алберт Попов е девети на олимпийския слалом в Пекин

Алберт Попов Снимка: БФски

Алберт Попов се класира на девето място в слалома на олимпийските игри в Пекин. Той направи два добри манша на трасето и завърши със секунда зад победителя Клеман Ноел от Франция.

Класирането на Попов е най-доброто за българските ски от шестите места на Петър Попангелов в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

Попов затвърди добрата си форма на игрите в Пекин, като беше 17-ти в гигантския слалом преди няколко дин. При дебюта си в Пьонгчанг преди четири години той не успя да завърши в слалома, където рискуваше много.

В първия манш Попов беше девети на само 70 стотни зад лидера Йоханес Щролц. При второто си спускане българинът нямаше скорост в горната част на трасето, където загуби около половин секунда, а към края се движеше добре, но не успя да спечели позиции.

И двата манша трасето беше коварно, като не позволи на много скиори да завършат. От 88 стартирали само 52-ма завършиха в първия манш и си осигуриха още едно спускане.

България имаше двама представители в Топ 20 след първия манш, като отлично спускане направи и Камен Златков. Той беше 20-ти, въпреки че стартира с №38. Българинът започне добре и във втория манш, но пропусна врата в средната част на трасето, която влезе между ските му.

Златков, който през този сезон за пръв път влезе в Топ 20 в Световната купа, не успя да завърши в слалома и на игрите в Пьонгчанг през 2018 г.

Французинът Клеман Ноел направи най-доброто преминаване на втората част от състезанието и с общо време 1:44,09 минути се окичи със златния медал. Олимпийският шампион от комбинацията в Пекин 2022 Йоханес Щролц (Австрия), който беше лидер след първото преминаване по трасето, в крайна сметка остана на второ място, изоставайки на 0,61 секунди. Трети в крайното класиране се нареди Себастиан Фос-Солевог от Норвегия – на 0,70 секунди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.