Йоана Илиева с блестящо начало за Световната купа по фехтовка в Пловдив

Йоана Илиева с личния си треньор Ивайло Воденов

Най-добрата българска фехтовачка Йоана Илиева започна блестящо участието си в турнира за Световната купа на сабя жени, който се провежда от днес до неделя в Пловдив.

В двубоите от индивидуалната надпревара в спортен комплекс СИЛА тя излезе от групите с пет победи и една загуба. Отличната игра я изпрати директно във втория ден от състезанието, когато започват елиминациите между най-добрите 64. В срещата за влизане в топ 32 Йоана ще се изправи срещу Елоиза Пасаро от Италия, което е под N88 в световната ранглиста.

Националният треньор Ивайло Воденов очаква от сабльорката ни още по-добра игра, която да я изстреля напред в класирането за Световната купа. В момента българката е 65-та, като показва самочувствие и хладнокръвие, и е настроена за победи.

Още три българки излязоха от групите в Пловдив. Олга Храмова записа четири победи и две загуби. В двубоя си от втория кръг на елиминациите тя отстъпи на Марго Гималак от Франция със 7:15. Белослава Иванова излезе от групите с две победи и три загуби. В първия кръг от елиминациите тя загуби от Анжелика Ватор от Полша с 10:15. Теодора Вутова премина през пресявките с една победа и четири загуби, но в елиминациите беше победена от Магда Скарбонкевич от САЩ (15:8). Емма Нейкова също излезе от групите след две победи и три загуби. В елиминациите тя отстъпи след изключително оспорвана игра пред Мария Матей от Румъния с 14:15.

Калина Атанасова, Ана Михайлова, Кристина Миланова и Габриела Захаринова не стигнаха до елиминациите, но за тях това е първо състезание в световния женски елит на сабя и е безценен опит.

В събота турнирът продължава с двубоите на най-добрите 64 от индивидуалната надпревара. Срещите започват в 10:00 ч., а шампионката ще стане ясна в ранния следобед. В надпреварата участват най-добрите сабльорки в света – 150 състезателки от 28 държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.