Наши спортисти станаха почетни факлоносци на мира

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов и Христо Христов бяха удостоени с престижната награда „Почетен факлоносец на мира“ на световноизвестната международна щафета Пробег на мира (Peace Run). Това стана на тържествена церемония в парк „Камбаните“ в София. Събитието се организира от Peace Run Bulgaria с подкрепата на Асоциация „Докосни дъгата“, Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, Дружество за ООН в България, Съюз на ветераните от войните на България, Руския дом в София и Столична община.

Възпитани в любов към отечеството и традициите, Младежкият гвардейски отряд от град Айтос и Детският гвардейски отряд от Пловдив имаха честта да посрещнат новите факлоносци на мира, след което проф. Огнян Герджиков приветства спортистите и пристъпи към награждаването им. Първа на сцената излезе олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова. „Приемам тази награда за голямо признание за това, че когато човек има мечти, следва ги и вярва в себе си, може да постигне всичко. Благодаря на моя клуб по карате „Петромакс“ – Плевен, на българската федерация по карате, на семейството ми и на хората, които повярваха в мен. Вярвам, че именно тази награда е мост между страните по света и ги обединява по един уникален начин, защото спортът е език, който няма нужда от превод където и да отидеш. Благодаря още веднъж, ще се постарая да нося и този медал достойно“, каза тя.

„За мен е чест, че получавам този медал на добротата и мира. Иска ми се светът да бъде по-добър и според мен спортът е най-силните оръжие,з а да живеем в един по-мирен свят. Неслучайно по време на олимпийски игри са се спирали всички войни. Аз съм мечтател и знам, че можем да живеем в една красива приказка с добър край“, заяви световната и европейска шампионка по бокс Станимира Петрова. „Благодаря за тази безценна награда. Трябва да ценим истинските неща и да стоим здраво стъпили на земята. Нека бъдем по-смирени, по-добри, да живеем в хармония и да помагаме на всички около нас“, каза европейският шампион по джудо и спортист номер 1 на България за 2020 година Ивайло Иванов.

„Благодаря много за този приз. За мен е голямо удоволствие, че ме награждавате с тази титла. Много дълъг път минахме последните няколко години в подготовка за олимпийските игри, много мъка и трудности. Голяма чест е за нас, спортистите, че хората уважават това, което правим. Благодаря на всички“, заяви Христо Христов, настоящ европейски вицешампион по вдигане на тежести. Специално видеопоздравление към Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов и Христо Христов отправи най-успелият български футболист Христо Стоичков.

„Скъпи шампиони, получихте една безценна награда. Не просто приз или медал във вашата бляскав колекция, тази награда е символ на стремежа към мир и разбирателство на цялото човечество и вие сте нейните най-достойни носители. Продължавайте да давате пример и да бъдете гордостта на България!“, каза Стоичков.

От името на легендарния футболист, главният редактор на Софтпрес Димитър Риков връчи подаръци на спортните герои – автобиографичната книга на Камата. Малките гвардейчета пък получиха книгата „Историята на Стоичков за деца“. Почетните факлоносци на мира бяха поздравени и от Красимира Антимова, директор на „Комуникации „в УНИЦЕФ – България. Приза „Почетен Факлоносец на мира“ е учреден от Пробега на мира – международна атлетическа щафета, която прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой – спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство.

С отличието „Почетен Факлоносец на мира“ се удостояват личности от всички сфери на живота, които влагат безкористно таланта и енергията си в служба на каузата на мира, проявяват сила на духа, състрадание и доброта, като помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония.

По-известни носители на отличието са Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту, Били Джийн Кинг, Дейвидсън Хепбърн и др., а от България: Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов, Евгени Иванов и други. Новите почетни факлоносци на мира Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов и Христо Христов са основна част от дейностите и проектите на асоциация „Докосни дъгата“ през последните години. Те се превърнаха в лица на редица кампании и каузи, служейки за пример на българските деца и младежи чрез своята енергия, доброта и изключителна отдаденост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.