Християн Стоянов: Искаме равни премии, защото уважаваме труда си

Сребърният медалист на 1500 метра от паралимпийските игри в Токио – Християн Стоянов ще продължи да се бори за уеднаквяването на премиите с тези на олимпийските медалисти.

Паралимпийците получават значително по-малко финансиране за подготовката си. Сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., а Стоянов ще бъде награден с едва 16% от тази сума – 32 000 лв. Толкова ще получи и Ружди Ружди, който също завоюва сребро в Токио.

„Това според мен е недоразумение, което е от години наред и е време да се реши. Време е да направим нещо!“, заяви Стоянов в ефира на БТВ.

„Единственият мотив, който виждам е, че ние не сме достатъчно оценени като спортисти, нашите постижения не са толкова високи, колкото тези на олимпийците. Навсякъде по света паралимпийци и олимпийците са равни. Третирани са еднакво. Ние търсим точно това. Не става въпрос за пари, а за чест. Става въпрос за това да уважаваме труда си, да уважаваме себе си. Заради това искаме равни премии“, категоричен бе той.

Дискусията за финансирането на спортистите с увреждания беше повдигната още преди 5 години, когато Игрите бяха в Рио де Жанейро.

Вчера Християн Стоянов и Ружди Ружди се срещнаха със служебния спортен министър Андрей Кузманов. „Разбира се, че той пое ангажимент. Просто той е в такава позиция, в която трябва да поеме ангажимент и го направи. Няма много време за реакция от негова страна“, добави Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.