Християн Стоянов: Искаме равни премии, защото уважаваме труда си

Сребърният медалист на 1500 метра от паралимпийските игри в Токио – Християн Стоянов ще продължи да се бори за уеднаквяването на премиите с тези на олимпийските медалисти.

Паралимпийците получават значително по-малко финансиране за подготовката си. Сребърен медалист от олимпийски игри получава 200 000 лв., а Стоянов ще бъде награден с едва 16% от тази сума – 32 000 лв. Толкова ще получи и Ружди Ружди, който също завоюва сребро в Токио.

„Това според мен е недоразумение, което е от години наред и е време да се реши. Време е да направим нещо!“, заяви Стоянов в ефира на БТВ.

„Единственият мотив, който виждам е, че ние не сме достатъчно оценени като спортисти, нашите постижения не са толкова високи, колкото тези на олимпийците. Навсякъде по света паралимпийци и олимпийците са равни. Третирани са еднакво. Ние търсим точно това. Не става въпрос за пари, а за чест. Става въпрос за това да уважаваме труда си, да уважаваме себе си. Заради това искаме равни премии“, категоричен бе той.

Дискусията за финансирането на спортистите с увреждания беше повдигната още преди 5 години, когато Игрите бяха в Рио де Жанейро.

Вчера Християн Стоянов и Ружди Ружди се срещнаха със служебния спортен министър Андрей Кузманов. „Разбира се, че той пое ангажимент. Просто той е в такава позиция, в която трябва да поеме ангажимент и го направи. Няма много време за реакция от негова страна“, добави Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.