Роглич спечели “кралския етап” в Обиколката на Испания

Примож Роглич (Team Jumbo-Visma) показа, че е най-добрият колоездач във “Вуелтата” със своята зашеметяваща победа в етап 17, който от мнозина беше определен като “кралски”.

Радостта за неговия отбор Jumbo-Visma e още по-голяма, тъй като неговият съотборник Сеп Къс финишира на второ място в този толкова тежък етап.

С победата си на Лагос де Ковадонга, Роглич отново излезе на първа позиция в генералното класиране. Словенецът финишира на 1’35” пред Къс и група от общо 7 състезатели. В общото подреждане, Примож вече води с 2’22” пред втория Енрик Мас (Movistar) и с 3’11” пред третия Мигел Анхе Лопес (Movistar).

Еган Бернал (Ineos Grenadiers) показа голямо мъжество, като се впусна в яростна атака цели 61км преди финала. Колумбиецът разцепи групата на лидерите по време второто изкачване на “Collada Llomena” (1-ва кат. 7,6км/9,3%). Само Роглич успя да се задържи до Бернал и така двамата почнаха да трупат преднина пред всички останали колоездачи. До изкачването на височината, двамата вече бяха отворили аванс от 43 секунди пред първите си преследвачи.

Двамата лидери си сътрудничеха във взимането на смени на коварното спускане изкачването, а след това и по дългия път по долината, който последва и така те разшириха предимството си над преследвачите до две минути при подхода към Лагос де Ковадонга.

В същото време, носителят на червената фланелка до днес – Одд Кристиян Ейкинг (Intermarché-Wanty-Gobert) отдавна беше “изръсен” от догонващата група и неговото изоставане не спираше да нараства. Ейкинг претърпя и падане по спускането, което доведе до още по-голям пасив на време от фаворитите за главното класиране. Секунди преди падането на Ейкинг, на същия завой беше паднал и лидерът на Astana Premier-Tech Александър Власов. Власов изкара дълго време на земята преди да може да стане.

Гьом Мартен (Cofidis), който до днес беше втори в генералното подреждане и имаше амбиции за обличане на червената фланелка, беше дистанциран от втората група, малко след започването на финалното изкачване Лагос де Ковадонга.

Bahrain Victorious поведе преследването на тандема Роглич-Бернал преди последното изкачване от името на своя лидер Джак Хейг и намалиха дефицита до 1’20” в подножието на Ковадонга, но състезанието придоби нов облик след като пътя отново се изкачи нагоре.

Роглич пое водачеството от Бернал с 12 км до края и решителното му форсиране в крайна сметка щеше да се окаже твърде силно за шампиона на “Джиро д’Италия”, който позволи да се отвори празнина на 7,6 км от върха. Безстрашен в препускането по височината, Роглич бързо разшири предимството си над Бернал до минута и веднага стана ясно, че етапната победа и червената фланелка ще бъдат негови в края на деня.

Енрик Мас пръв предприе атака от преследващата група по средата на изкачването, като Адам Йейтс (Ineos) и Мигел Анхе Лопес също бяха много активни, но те се състезаваха в различна надпревара от тази на недосегаемия Роглич през днешния ден.

Поредицата от атаки и контраатаки доведе елитна група преследвачи до Бернал, на оставащи 1500 метра, като Къс се оказа най-силният във финалната сметка. Американецът изпревари Лопес, Йейтс, Хейг, Бернал и Джино Медер (Bahrain Victorious) на финала, за да донесе двойна победа на Jumbo-Visma.

Топ 10 на етап 17:

 1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma, in 4-34-45
 2. Sepp Kuss (USA) Team Jumbo-Visma, at 1-35
 3. Miguel Ángel López (Col) Movistar Team
 4. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers
 5. Jack Haig (Aus) Team Bahrain Victorious
 6. Enric Mas (Esp) Movistar Team
 7. Egan Bernal (Col) Ineos Grenadiers
 8. Gino Mäder (Sui) Team Bahrain Victorious, all at same time
 9. Louis Meintjes (RSA) Team Qhubeka-NextHash, at 2-29
 10. Clément Champoussin (Fra) Ag2r-Citroën, at 2-44.

Генерално класиране след етап 17:

 1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma, in 68-42-56
 2. Enric Mas (Esp) Movistar Team, at 2-22
 3. Miguel Ángel López (Col) Movistar Team, at 3-11
 4. Jack Haig (Aus) Team Bahrain Victorious, at 3-46
 5. Guillaume Martin (Fra) Cofidis, at 4-16
 6. Egan Bernal (Col) Ineos Grenadiers, at 4-29
 7. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers, at 4-45
 8. Sepp Kuss (USA) Team Jumbo-Visma, at 5-04
 9. Felix Großschartner (Aut) Bora-Hansgrohe, at 6-54
 10. Gino Mäder (Sui) Team Bahrain Victorious, at 6-58.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.