Австралийска победа във Вуелтата, Роглич остава лидер

Примож Роглич 

Майкъл Щорер спечели седмия етап в колоездачната Обиколка на Испания.

24-годишният австралиец беше агресивен още от първото от шестте категоризирани изкачвания, по които състезанието избухна. В рамките на последните 15 километра, той продължаваше да язди яростно по стръмното последно изкачване на “Balcón de Alicante”.

Карлос Верона (Movistar) пресече линията на второ място на 22 секунди зад Щорер, като стартира свои собствени атаки на няколко пъти при последното изкачване. Павел Сиваков (Ineos Grenadiers), който беше заедно със Щорер до предпоследната височина, финишира на трето място на една минута зад победителя в етапа.

Себ Къс (Jumbo-Visma) и Джак Хейг  (Bahrain Victorious) също бяха част от голямата откъснала се група, която наброяваше 29 души, на които им бяха нужни около 50 км, за да се оформят. Двамата се класираха на четвърто и пето място в етапа, като така успяха да прескочат в топ 10 на генералното класиране.

Примож Роглич (Jumbo-Visma) издържа на този сложен и хаотичен етап, за да държи преките си съперници под ръка и да запази червената фланелка. Адам Йейтс (Ineos Grenadiers) задаваше темпото на по-голямата част от пътя нагоре по стръмните тесни пътища от втората половина на последното изкачване от категория 1. Роглич седеше близо до него, докато групата на фаворитите се изтъняваше, като в нея останаха само те двамата, съотборникът на Йейтс Еган Бернал , дуото от  Movistar Енрик Мас и Мигел Анхе Лопес, Давид Де ла Круз (UAE Team Emirates) и Луис Мейнтес (Intermarche Wanty Gobert).

Александър Власов (Аstana PremierTech) загуби контакт с челната група към върха и пресече линията 13 секунди след тях.  Джулио Чиконе (Trek-Segafredo), Микел Ланда (Bahrain Victorious) и Ричард Карапаз (Ineos) допуснаха загуба от половин минута.

Настъпиха и значителни промени в генералното класиране след като Хю Карти (EF Education-Nippo) и Алехандро Валверде (Movistar) напуснаха надпреварата. Карти, който имаше затруднения предния следобед, премина около половината от етапа преди да слезе от велосипеда си, докато Валверде, който започна деня като един от тримата състезатели на Movistar в челната четворка, катастрофира тежко, когато атакуваше на Пуерто Ел Колао при оставащи около 40 км.

Денят обаче принадлежеше на Щорер и победата беше отражение на собствените му сили и начина, по който DSM проведоха етапа. Те загубиха надеждите си за генерално класиране след катастрофата на Ромен Барде два дни по-рано, но отговориха, като вкараха трима колоездачи в първоначалното откъсване от шест души, а след това още двама, когато тя набъбна до 29 преди второто изкачване.

Топ 10 на етап 7:

 1. Michael Storer (Aus) DSM, in 4-10-13
 2. Carlos Verona (Esp) Movistar, at 21 seconds
 3. Pavel Sivakov (Rus) Ineos Grenadiers, at 59s
 4. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma, at 1-16
 5. Jack Haig (Aus) Bahrain-Victorious, at 1-24
 6. Romain Bardet (Fra) DSM, at 1-32
 7. Felix Großschartner (Aut) Bora-Hansgrohe, at same time
 8. Andreas Kron (Den) Lotto-Soudal, at 1-37
 9. Steff Cras (Bel) Lotto-Soudal, at 2-17
 10. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates, at 2-29

Генерално класиране след етап 7:

 1. Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma, in 25-18-35
 2. Felix Großschartner (Aut) Bora-Hansgrohe, at eight seconds
 3. Enric Mas (Esp) Movistar Team, at 25s
 4. Miguel Ángel López (Col) Movistar Team, at 36s
 5. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates, at 38s
 6. Egan Bernal (Col) Ineos Grenadiers, at same time
 7. Jack Haig (Aus) Bahrain-Victorious, at 57s
 8. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma, at 59s
 9. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech, at 1-06
 10. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers, at 1-22

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.