Министър Кузманов: Отговорността за успехите в Токио е на състезателите и треньорите

Успехите на Олимпийските игри в Токио се дължат единствено на състезателите, техните треньори и отчасти на федерациите. Работата на спортния министър е да помага на спорта, но отговорността е негова, само когато има провал.

Това заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов в предаването „Денят започва“ по БНТ относно постиженията на българските олимпийци, които извоюваха 6 медала на най-големия спортен форум в японската столица – титли за Ивет Горанова (карате), Стойка Кръстева (бокс) и ансамбъла по художествена гимнастика, сребро на Антоанета Костадинова (спортна стрелба) и бронзови отличия за Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата.

„Не ме изненада духът на нашите състезатели. Отидохме с малка група спортисти, които са бойци. Доказаха се и накараха България да се гордее с тях. Това е най-успешното ни представяне от Игрите в Сидни“, заяви министър Кузманов и добави, че е смятал, че ще заложим на опитните олимпийци, но е останал впечатлен и от представянето на младите ни атлети.

Спортният министър подчерта, че Олимпийските игри в Токио са били не само физическо, но и психологическо изпитание. „В Токио пролича характерът на спортистите. Мерките бяха драконовски, а гледката с празните трибуни беше потискаща и зловеща. Имах щастието да бъда 2 дни там по покана на министъра на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония Коичи Хагиуда. Посетих няколко състезания, сред които и финала на 10 м въздушен пистолет, когато Антоанета Костадинова завоюва сребърното отличие, и духа у състезателите и треньорите го имаше“, заяви министър Кузманов.

Той допълни, че представянето на българските състезатели в Токио е доказало, че не всичко е пари в спорта. „Сега трябва да направим всичко възможно да използваме вълната от успехите на нашите спортисти, за да може децата да последват техния пример и да се запалят към спорта, а не да стоят вкъщи пред компютрите и телевизорите“, каза още Андрей Кузманов.

Министърът сподели, че се разработва план за стимулиране на треньорите при подрастващите. „Не трябва да се пренебрегва трудът на тези хора. Навремето те обиколяха училищата и търсеха таланти в различните спортове. Сега това нещо липсва. Надявам се, че този план ще успее да се реализира и нещата ще се променят“, заяви Кузманов и подчерта, че часовете по физическо възпитание трябва да се използват пълноценно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.