Христо Маринов даде отлична оценка на женската борба

Снимка: Ройтерс

„Оценката при жените е ясна – отлична – каза Христо Маринов, президент на Българската федерация по борба – Жалко за другите две момичета (Мими Христова и Миглена Селишка), но важното е, че спечелихме два медала. Това е огромен успех, досега не се беше случвало. Благодаря на Петър Касабов, на двете „виновнички“ – Евелина Николова и Тайбе Юсеин. Зад един такъв медал стоят много години труд и лишения. И когато го спечелиш, изпитваш удовлетворение. Оттук-нататък за тях малко почивка и подготовка за следващата олимпиада в Париж.“

На олимпийските игри Тайбе Юсеин и Евелина Николова спечелиха бронзовите отличия.

„В свободния стил имахме един представител – Георги Вангелов, който за жалост остана на крачка от медала. Оценката ми е добра – момчето се бори, даде всичко от себе си. Класиците доста слабо се представиха, въпреки че и на тях им беше осигурено всичко – лагери в чужбина, спаринг партньори.“


Най-вероятно и двете ни олимпийски медалистки ще пропуснат световното в Осло (Норвегия) в началото на октомври, а отборът ще бъде обявен на по-късен етап.„На тази олимпиада се чувствах малко по-освободена от предишната – каза Тайбе. – Това че ми беше втора, ми даде малко по-голямо спокойствие. Подготовката ни беше на макс. И след такава подготовка, ако не се бях сборя, нямаше да бъда удовлетворена от себе си. Благодаря на личния ми треньор Петър Касабов и на президента Христо Маринов – знаете, преживях тежка травма и възстановяването продължи малко по-дълго, но те бяха хората до мен, които ме подкрепяха през цялото време.”

А „бронзовата“ Евелина Николова, обяви че 2018-а е била преломна за нея. „Тогава имах тежка травма на рамото. А през 2017-а бях оперирала другото рамо и тогава си казах, че ако трябва да мина още веднъж по този неприятен път, е по-добре да се откажа – върна лентата Евелина. – Тогава се появиха хора около мен, като личният ми треньор Мирослав Гочев, които някак успяха да ми върнат доверието и да ми вдъхнат куража, че с правилен подход в тренировките мога да си догоня олимпийския медал. Така се върнах. Имах терзания в коя категория да продължа и тогава решихме, че ще пробвам в по-горната, въпреки че България има доста класна състезателка в нея. В края на 2020-а спечелих първото републиканско, а в началото на 2021-ва и държавния шампионат. След това треньорът ми даде шанс да се състезавам европейската квалификация за олимпийските игри. Там спечелих квотата и подготовката ми продължи с максимална сила. Благодаря на федерацията и Министерството на младежта и спорта, че ни си осигуриха всичко, за да се подготвим по най-добрия начин. Този медал ми дава стимул и се надявам, че ще вземем още медали за България-. Дай боже в Париж женската борба да спечели и титла.”

Снимка: bul-wrestling.org

Задоволство от представянето на момичетата изрази и старши треньорът Петър Касабов, който обаче не скри и съжалението си от неуспеха на Миглена Селишка и Мими Христова.

„След като президентът е доволен от мен и моя екип, няма как да не се усмихвам и аз, макар че ми е малко трудничко – каза Касабов. – Всичко това е заради натрупаната умора през последните пет години, от както бях назначен. През всички тези години ние сме се борили за първото място и колкото се може повече медали. Силно се надявам, че съм успял да вдъхна увереност не само в ръководството, а и в момичетата.”С тези два бронзови медала България вече има 71 отличия в борбата, спечелени от олимпийски игри. При жените вече са 5, като за първи път имаме два медала от един форум. На предишните три поредни олимпиади жените се връщаха с по едно отличие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.