С родопски гайди и погача посрещнаха олимпийските ни медалистки в борбата

Евелина Николова Снимка: Ройтерс

Женският ни национален отбор по борба бе отрупан с цветя при завръщането си от олимпиадата в Токио. Момичетата излязоха от терминала под звуците на родопски гайди и посрещнати по стар български обичай – с погача и мед.

Церемонията бе организирана от „Левски“, като повечето момичета са именно от „синия“ клуб – „бронзовата“ Тайбе Юсеин, Мими Христова и Миглена Селишка, както и селекционерът Петър Касабов. А изпълнената на живо на “космическата“ песен “Излел е Дельо хайдутин” докара до сълзи в очите „бронзовата“ Евелина Николова.

Да поздравят медалистките дойдоха също президентът на федерацията Христо Маринов, генералният секретар Валентин Райчев, както и легендарният Александър Томов, член на управителния съвет на БФ Борба и председател на клуба по борба на „Левски“.

„При мен остава радостта от медала, разочарование има, но е съвсем малко – заяви Тайбе Юсеин. – Все повече си давам сметка, че в полуфиналната среща направих всичко, което можах. Опитах се да надскоча себе си, но японката бе много добре подготвена за срещата с мен, не ми даде възможност.“Все още Тайбе не е решила дали ще продължи за игрите Париж 2024.

„Медал, да, имам вече, но аз съм тръгнала за друг – каза Тайбе. – Нека да си почива, пък ще видим.“

„Бронзовата“ Евелина Николова пък вече е решила за себе си да продължи и в Париж 2024, където ще гони олимпийско злато.

„В момента се чувствам много щастлива, понеже видях усмивките на всички тези хора, които ме посрещнаха – каза Евелина, която е състезател на клуб „Созопол“. – След като спечелих бронза, си казах: Успях, извоювах го, преборих се. Пътят меше много труден, много дълъг, но в същото време имах и много прекрасни моменти. Бих казала, че си заслужаваше всичко. Токио е един трамплин за мен. Париж е съвсем скоро, само след три години, така че ще се опитам там да взема олимпийското злато.“На летище София бе дошъл и личният треньор на медалистката Мирослав Гочев, който е и един от най-добрите ни международни съдии, както и президентът на клуба „Созопол“ Сотир Гочев.

Освен на клуба си Евелина благодари за подкрепата също на Българската федерация по борба, на Спортното министерство, както и на кмета на Созопол. „Благодарение на всички тях сега имаме този медал“, завърши тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.