Треньорът на Антоанета Костадинова: Тя се доказа като много голям боец

Личният наставник на Антоанета Костадинова – Христо Христов, заяви в интервю за БТА, че за момент е изпитал смесени чувства след финала на 10 метра пистолет на олимпийския турнир по спортна стрелба.

Костадинова спечели сребърното отличие, но беше в позиция за титла преди последния изстрел, в който направи само 9.0 и допусна да бъде изпреварена.

„На края малко съжалих. Аз щях да бъда доволен на всякакъв медал, но след като си водел до последния изстрел … но ние сме свикнали в стрелбата – такъв спорт, в който едно трепване те изкарва. Имахме близо две години, в които бяхме абонирани за девети и четвърти места. Тогава беше абсолютно кошмарно. Девето място не влизаш във финала, четвърто място си на една стъпка от медалите. Затова сме доволни“, каза Христов.

„В последната година и половина беше много тежко. Готвехме се за Олимпиада, но я отложиха, после за Световни купи, но и тях ги отложиха. Не знаехме какво да правим – дали обем, или техника. Пак благодарение на Господ пуснаха три състезания, защото иначе нямахме нищо. На Европейското бяхме пълен провал, технически бяхме много добре, но година и половина без старт си оказа влияние. Извадихме си някои поуки, след това спечелихме Световната купа в Осиек, добихме някаква увереност, успяхме да направим много добра подготовка и резултатът е налице. Мисля, че тя се доказа като много голям боец“, добави специалистът. Той призна, че очаквал Костадинова да спечели отличие, след като тя е преодоляла квалификациите.

„За финала бяхме много готови. Работихме го добре и след квалификацията, може да звучи малко нескромно, но след като влезе във финала бях убеден, че ще вземе медал, защото бяхме много готови, пък имам наблюдение над другите. Тя можеше с лекота да стреля 242-243, нямаше по-нисък резултат в тренировките, но Олимпиадата е друго. А и сред съперничките й нямаше нито една случайна.

Костадинова има още едно участие на Олимпиадата на 25 метра пистолет на 29 и 30 юли.

„Подготвени сме и за 25 метра. Тя дойде готова и за двата финала. Във финал всичко може да се случи. И на предната Олимпиада влязохме във финал, но там…не искам да се връщам назад. Да се надяваме първо да влезем, пък след това ще видим. Аз съм максималист като треньор и винаги говоря само за резултати. Аз знам какво може моят състезател и винаги съм доволен, когато си реализира резултата, а в повечето случаи това отговаря на добро класиране. Ако си свършим работата, и то ако си я свършим добре, със сигурност ще има покритие“, каза още Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.