Полина Трифонова: Не играх на 100%, но и това беше достатъчно за победата

Полина Трифонова даде успешен старт на българските спортисти на Олимпийските игри в Токио.

29-годишната Трифонова, която стана едва трети представител на България в тениса на маса в историята с участие на най-висшия спортен форум, елиминира в квалификациите шампионката на Африка от 2010 година Сара Анфу (Камерун) с 4:1 (8:11, 11:8, 11:6, 11:5, 12:10).

Така в първия кръг на основната схема довечера след 21.45 местно време тя ще се изправи срещу Сара де Нуте от Люксембург.

„Радвам се. Вълнувах се доста преди мача. Все пак това ми първа Олимпиада, първи мач. Но съм доволна, че успях да спечеля, независимо от това, че не играх на 100 процента, а може би на около 50. Но това беше достатъчно, за да мина този кръг. Доволна към, че в края нещата се развиха в моя полза, но се надявам довечера да играя по-добре. Ще дам всичко от себе си, както и в този мач“, коментира Трифонова.

Тя се нуждаеше от шест мачбола, за да стигне до успеха, след като пропиля аванс от 10:5 в петия гейм.

„Толкова много неща ми минаха през главата в този момент, че няма да мога да ги разкажа. При 10:5 сякаш нещо се изключи в мен. Започнах да очаквам, че тя ще сгреши, вместо аз да си спечеля разиграването, както го правех преди това. После тя имаше късмет, направи ми мрежичка, но това беше само една точка от петте. Но пък след това така се ядосах, че не мога да завърша мача, че като стана 10:10 си помислих, че сега ако не спечеля, не знам какво ще стане“ы обясни тя.

Трифонова записа първа българска победа на Олимпиада в тениса на маса след последното участие на Даниела Гергелчева през 1992 година в Барселона.

„Усещането е, че все едно има 30 години дупка и аз успях да я прескоча. Сега тенисът на маса ще стане олимпийски спорт за нашия олимпийски комитет. Надявам се да получим повече финансиране, за да можем да ходим на повече състезания, да печелим рейтинг. В момента аз съм с много нисък рейтинг понеже не ходя по турнири и поради това жребият ми не е от най-добрите. Надявам се да натрупаме точки за световната ранглиста и в Париж (на следващата Олимпиада) някой от българите отново да бъде там. Дали ще бъда аз, или някой друг, не е важно. Важното е да продължаваме напред. Вчера си го мислех това, колко хубаво би било аз да направя първата стъпка, а след това другите да ме последват“, каза тя.

„В нашия спорт работата е в главата. Всички ходим на тренировки, всички умеем да правим отделните елементи, но накрая само един печели. Всичко е възможно, ако тренираш, раздаваш се, работиш и искаш“, допълня тя.

Трифонова познава следващата си съперничка, която тя победи на европейската олимпийска квалификация в Португалия.

„Очаквам, че те ще бъде много нахъсана. Тя също страшно много работеше за тази Олимпиада и сега е тук. Играх с нея в Португалия на европейската квалификация. Надявам се резултатът да бъде същия довечера. От себе си искам да играя тениса, който мога. Да бъда на 100 процента“, обясни българката.

Тя сподели и впечатленията си от снощната церемония по откриването на Олимпиадата.

„Не съм била досега на Олимпиада, но усещах, че японците искаха да го направят възможно по-добре за нас спортистите. Да, нямаше публика, но имаше доста хора, които ни махаха и танцуваха, опитваха се да направят празнична атмосфера, което беше много приятно. За мен всичко мина много бързо, когато преминавахме през стадиона. Много го чакахме, но и много набързо приключи. Независимо от всичко, се радвам, че бях там. Видяха ме приятелите и родителите ми. Най-важното за мен е, че бях част от този голям форум и в мен се събудиха такива патриотични чувства, когато гледах знамето и надписа България. Много ми хареса“, каза тя.

Трифонова е доволна и от условията в олимпийското село.

„Олимпийското село е много хубаво. Има всякакви спортисти. Много е дружелюбна атмосферата. Това ми прави впечатление. Явно сега, когато всички са взели квоти, са малко по-отпуснати. Селото е голямо, разхождаме се. Всичко е добре и е много приятно“, обясни състезателката по тенис на маса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.