Промениха олимпийския девиз след повече от век

insport olympic

Международният олимпийски комитет (МОК) промени олимпийския девиз от „По-бързо, по-високо, по-силно“ (лат. Citius, altius, fortius) на „По-бързо, по-високо, по-силно – заедно“.

Оригиналният девиз е бил предложен от основателя от Олимпийските игри Пиер дьо Кубертен и утвърден на Първия олимпийски конгрес през 1894 година. Авторството на девиза принадлежи на френския свещеник Анри Дидон – сътрудник на Дьо Кубертен при възраждането на Игрите.

За първи път слоганът прозвуча на Олимпийските игри в Париж през 1924 година.

Но какво налага промяната му в наши дни?

Повече от век „По-бързо, по-високо, по-силно“ върви ръка за ръка с всички участници на Олимпийските игри. Но днес вече звучи по малко по-различен начин, а представителите на МОК решиха да приемат промяната, за да бъде отбелязан и приносът за спортния успех на хората близо до спортистите.

Промяната на слогана има за цел да покаже, че спортистите се превръщат в спортисти, благодарение на хората около тях, а олимпийската мечта се сбъдва, само ако имаме някого до себе си.

„Идеята на девиза е, че не можете да бъдете по-бързи, по-високи или по-силни без екип, който ви подпомага, както в спорта, така и в ежедневието. Олимпийските ценности включват не само личното превъзходство, което, разбира се, е важно, но и във факта, че сте заобиколени от вашия екип, бил той треньор, семейство или лекар“, заяви представителят на МОК Марк Адамс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.