Стартира Обиколката на България по колоездене


Министърът на младежта и спорта даде старта на 68-ото издание на Международната колоездачна обиколка на България. В надпреварата участват над 150 колоездачи от 25 отбора. България е представена от 6 тима.

„Обиколката на България е едно от най-старите и престижни състезания в Европа и света, оставило трайни следи в спортната история на колоезденето. През годините на провеждането й редица олимпийски, световни и европейски шампиони от целия свят се включват в надпреварата по българските пътища, което говори за нейната висока значимост на световната колоездачна сцена“, заяви Андрей Кузманов.

Министър Кузманов поздрави екипа на Българска федерация колоездене (БФК) за усилията, които полага в развитието на този спорт у нас и изрази увереност, че състезанието ще премине на високо ниво. „Вярвам, че организаторите на надпреварата ще дадат най-доброто от себе си за успешното й провеждане и ще я превърнат в истински празник за любителите на колоезденето. Пожелавам на всички състезатели успешен старт, достойно представяне и незабравими мигове“, каза още спортният министър.

Президентът на БФК Драгомир Кузов изказа своята благодарност към спортното министерство за съдействието, оказано при организирането на надпреварата.

Международната колоездачна обиколка на България стартира с пролог от 1 км по часовник около храм-паметника „Александър Невски“, на който зрителите имаха възможността да се запознаят с участниците в състезанието. Той беше спечелен от Марцели Богословски (“Мазовше Серце Полски”), който завърши за 1:08 мин. Министър Андрей Кузманов връчи жълтата фланелка на победителя.

Челната тройка допълниха Михаел Ашенбрунер и Нийлс ван дер Хуте. През 2021 г. Обиколката на България включва 5 етапа, в рамките на които колоната от колоездачи ще премине през 7 града (София, Пловдив, Троян, Сливен, Бургас, Карнобат и Габрово) и ще изминат близо 800 километра.

Първият етап София-Пловдив е с дължина от 178 км и стартира днес (01.07) от площад „Народно събрание“ в 12,15 ч. в столицата. Останалите етапи са:

– Пловдив-Троян с дължина 113 км – 2 юли;

– Троян-Сливен с дължина 180 км – 3 юли;

– Сливен-Бургас с дължина 108 км – 4 юли;

– Карнобат-Габрово с дължина 188 км – 5 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.