Президентът Румен Радев връчи българското знаме на олимпийската ни делегация

На тържествена церемония в Президентството държавния глава Румен Радев връчи националния флаг на българските олимпийци с пожелания за успех на предстоящите игри в Токио. На събитието присъстваха почти всички български спортисти със спечелени квоти и част от параолимпийците, които ще ни представят на игрите в японската столица.

„За мен е удоволствие да поздравя българските спортисти със спечелването на квоти за олимпийските игри в Токио. В последните месеци светът преживя много предизвикателства, през това време вие оставахте пример за подражание за младите хора. България е с богати спортни традиции, а олимпийските игри винаги са мост за приятелство. За мен е чест да връча националното знаме на вас – най-достойните, които ще ни представят на олимпиадата,“ заяви в приветствието си президентът на Република България Румен Радев.
Веднага след това държавния глава връчи националния трикольор в ръцете на председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.
„На олимпиадата в Токио ще участваме с около 40 спортисти, очакваме още няколко квоти в атлетиката и плуването. Нашата делегация е сплав от опитни бойци и млади надежди за бъдещето на българския спорт. Независимо кой с какви цели, шансове и мечти заминава, искам да пожелая успех на всичките ни олимпийци. Нека с тях бъде мощният български дух, силните ни традиции, спортният шанс и невероятната подкрепа на нацията. И дано всичко това им помогне да постигнат възможния максимум по олимпийските арени. За да може отново да чуем българския химн и да видим родния флаг развят най-високо. Успех и много победи в Токио, български олимпийци,“ пожела в изказването си президентът на БОК Стефка Костадинова, като благодари за силната подкрепа, вярата и куража от страна на българската държава.
В края на церемонията капитанът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова благодари за подкрепата и куража, които оказва държавата на българския спорт и специално на българските олимпийци. „Ще направим всичко по силите си за да донесем нови поводи за гордост и национално самочувствие,“ обеща едно от златните български момичета.
На церемонията присъстваха още Андрей Кузманов – министър на младежта и спорта, Илия Лалов – председател на Българската параолимпийска асоциация, ръководители на федерации, треньори и легендарни шампиони и др.
България ще участва с близо 40 състезатели в започващите на 23 юли Олимпийски игри в Токио, които бяха пренасрочени с година по-късно заради пандемията. В японската столица се очаква да се представим в 13 спорта, сред които традиционно силните за страната ни борба, вдигане на тежести, спортна стрелба, бокс, художествена гимнастика, лека атлетика и др.

Олимпиадата в Токио ще продължи от 23 юли до 8 август 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.